Results 1 to 5 of 5

Thread: Het uitspreken van [ʋ] na [b] en [p]

 1. #1
  Join Date
  Jan 2012
  Location
  Opole
  Native language
  Polski
  Age
  27
  Posts
  37

  Het uitspreken van [ʋ] na [b] en [p]

  Hoi, ik zou willen weten hoe zal ik [ʋ] na [p] en [b] (bestaat er enige woord die de medeklinkercluster [bʋ] heeft? Ik kan me er zelfs niet één herinneren.) prononceren. Als iemand het niet weet, [ʋ] staat voor de labiodentale approximant, een medeklinker die bijv. in het noorden van Nederland (Holland, Friesland, enz.) gebruikt voor de letter "w" wordt. Ik weet dat mensen die ten zuiden van de Nederlandse taalgebied (Zeeland, Vlaanderen, Limburg) wonen spreken de "w" bilabial uit, en daarom wordt mijn vraag op de Noord-Nederlanders gemikt

  opwinden - [ˈɔpv̊ɪndə(n)]? [ˈɔpːʋɪndə(n)]? Of zelfs [ˈɔpwɪndə(n)]?
  v̊ staat hier voor een medeklinker tussen [f] en [v], in andere woorden een verzwakte, half stemhebbende [v]. [w] staat voor een medeklinker dezelfde als die in de Engelse woord want.

  Met andere woorden: zal de "w" als een verzwakte "v" geprononceerd worden, of is het beter om de "p" te prolongeren? Ik vind het heel erg moeilijk om [ʋ] na bilabiale plofklanken (d.w.z. "b" en "p") te uitspreken, het lijkt me bijna onmogelijk (althans op mijn normale praatsnelheid, en ik praat niet echt snel, het is enigszins het tegenovergestelde). Voel je toch een verschil tussen opwinden en waar? Of tussen opwinden en paard?

  Na hier posten heb ik natuurlijk naar vele opnames geluisterd, maar ik ben niet zeker over wat ik hoor. Wel, feitelijk heb ik daar gewoon geen idee over, en daarom ben ik hier. Kapitein Overduidelijk slaat weer toe, huh.

  En ik weet dat de lettercombinatie "wr" als [vr] wordt uitgesproken. Doordat in het zuiden van Nederland en in Vlaanderen de "w" bilabial geprononceerd wordt (en deze was de standaard uitspraak denk ik, voor zover ik weet [ʋ] is een Duitse invloed), is het moeilijk om [wr] of [β̞r] te uitspreken. [ʋr] ziet er wat gemakkelijker uit, maar naar mijn weten is zulke uitspraak niet juist (of tenminste niet zo populair).

  Enige ideeën?
  Last edited by myfakename; 4th February 2012 at 11:55 AM.

 2. #2
  Join Date
  Dec 2008
  Location
  Belgium
  Native language
  British English
  Age
  68
  Posts
  118

  Re: Het uitspreken van [ʋ] na [b] en [p]

  In het Z. Nederlands ziin wrat, wrijving, wrongel, wroeging, enz. uitgesproken met de [ʋ] klank.
  Thinks that Saint Jerome had the right end of the stick

 3. #3
  Join Date
  Jan 2007
  Location
  Antwerp
  Native language
  Belgian Dutch
  Posts
  1,357

  Re: Het uitspreken van [ʋ] na [b] en [p]

  Ze moeten mij maar corrigeren als het niet zo is maar volgens mij spreken Nederlanders opwinden inderdaad uit als [ˈɔpːʋɪndə(n)], d.i. met dezelfde /w/ als in winden. Als je moeilijkheden hebt met die uitspraak raad ik aan eerder een bilabiale [w] te gebruiken dan naar een [v] te neigen om verwarring te vermijden.

  Mogelijk interessante threads:
  Difference between w and v (with this question incorporated from post #13)
  Dutch v and w confusion
  W in Flanders
  ... en mogelijk nog meer

  Quote Originally Posted by Beninjam View Post
  In het Z. Nederlands ziin wrat, wrijving, wrongel, wroeging, enz. uitgesproken met de [ʋ] klank.
  Waar heb je dat gehoord?
  Volgens mij worden woorden die beginnen met <wr> overal in het taalgebied uitgesproken met /vr/. Er is dan natuurlijk nog wat regionale variatie voor hoe die /v/ en /r/ exact uitgesproken worden, maar fonologisch is het /vr/.
  Een uitspraak [ʋr]... ik zou niet weten hoe ik daaraan zou moeten beginnen.

 4. #4
  Join Date
  Dec 2011
  Location
  Los Países Bajos
  Native language
  Nederlands - Nederland
  Posts
  11

  Re: Het uitspreken van [ʋ] na [b] en [p]

  Ik ben zelf niet zo bekend met het fonetisch alfabet, maar ik spreek zelf "opwinden" uit met een w. Overigens denk ik niet dat mensen het heel erg vinden dat je het uitspreekt met een v, maar als je het echt goed wilt doen dan raad ik je aan het beiden eens te proberen. :P

 5. #5
  Join Date
  Nov 2012
  Location
  Amsterdam
  Native language
  Dutch - Netherlands
  Posts
  681

  Re: Het uitspreken van [ʋ] na [b] en [p]

  Beste myfakename,

  De stemhebbende labiodentale approximant [ʋ] laat zich in de uitspraak vrijwel nooit beïnvloeden door omringende klanken, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld [v], die vaak genoeg onder invloed van de voorgaande klank in [f] verandert. Een uitzondering is inderdaad de lettercombinatie "wr", die als [vr] wordt uitgesproken. En in de lettercombinatie "tw-" klinkt [ʋ] vaak stemloos, zonder evenwel in [v] te veranderen. De klank blijft dus een labiodentale approximant. Een woord als "twee" gaat dus nooit als [tve:] klinken, laat staan als [tfe:]

  Op morfeemgrenzen heeft de klank [ʋ] de neiging de voorgaande klank te beïnvloeden. Zo klinkt "afwas" bij aardig wat sprekers als['ɑvʋɑs] in plaats van als ['ɑfʋɑs]. Of deze f in "afwas" wordt niet een volledig stemhebbende [v], maar deels stemhebbend.

  Het is mogelijk dat sommige sprekers de [p] in "opwinden" ook (deels) stemhebbend maken, dus ['ɔbʋɪndə(n)], maar gebruikelijk lijkt dat me niet.

  De meest gebruikelijke uitspraak is toch de uitspraak die je het lastigst vindt: ['ɔpʋɪndə(n)]*.

  Een mogelijke redding kan zijn dat je de stemhebbende [ʋ] stemloos maakt, zoals dat ook gebeurt in een woord als "twee". Ik vraag me echter af of het uitspreken van een stemloze [ʋ] wel zo veel makkelijker is.

  In elk geval is het af te raden de w in "opwinden" door [v] te vervangen. Woorden als "opwegen" en "opvegen" gaan dan te veel op elkaar lijken. Ook al wordt "opvegen" als ['ɔpfe:ɣə(n)] uitgesproken, een Nederlandstalige die ['ɔpve:ɣə(n)] hoort, zal waarschijnlijk eerder aan "opvegen" denken dan aan "opwegen". Los van de context waarin dit woord wordt gebruikt, uiteraard.

  *De uitspraak [ɔp:ʋɪndə(n)] is incorrect. De [p] wordt niet verlengd uitgesproken.
  Last edited by bibibiben; 19th November 2012 at 12:05 PM.

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •