Results 1 to 8 of 8

Thread: nauhoittaa ~ tallentaa

  1. #1
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    nauhoittaa ~ tallentaa

    Heipä hei,

    Muutamia vuosikymmeniä sitten, nauhat oli ylivoimaisesti yleisin keino tallentaa ääni tai video, joten usein ei ollut käytännössä iso ero "nauhottamisessa" ja "tallentamisessa".

    Nykyisin on nauhoiden lisäksi monia muita tallenuslaitteita, kuten esim. älypuhelimet. Onko kuitenkin vielä yleistä puhua "nauhottamisesta", vaikkei nauhasta ole varsinaisesti kyse? Esim. jos joku tallentaisi esityksen kännykkäänsä, kuultaisiinko hänen sanovan "nauhoitin viime yön esityksen"?

    Kiitos

  2. #2
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Helsinki, Finland
    Native language
    Finland, Finnish
    Age
    70
    Posts
    4,352

    Re: nauhoittaa ~ tallentaa

    Quote Originally Posted by Gavril View Post
    Muutamia vuosikymmeniä sitten nauhat olivat ylivoimaisesti yleisin keino tallentaa ääni tai video, joten usein ei ollut käytännössä isoa eroa "nauhoittamisella" ja "tallentamisella".

    Nykyisin on nauhojen lisäksi monia muita tallenuslaitteita, kuten esim. älypuhelimet. Onko kuitenkin vielä yleistä puhua "nauhoittamisesta", vaikkei nauhasta ole varsinaisesti kyse? Esim. jos joku tallentaisi esityksen kännykkäänsä, kuultaisiinko hänen sanovan "nauhoitin viime yön esityksen"?
    Nämä ovat olleet hankalia termejä jo kauan.

    Aluksi, kun voitiin tallentaa ainoastaan ääntä – musiikkia tai puhetta – sitä sanottiin usein äänittämiseksi. Tallennusmateriaalina oli magneettinauha tai -lanka. Jälkimmäistä käytettiin pelkästään sanelukoneissa, joten sanat nauhoittaminen ja nauhuri yleistyivät. Kuitenkin äänittämisestä saatettiin puhua vielä videonauhojen yhteydessä, vaikka niille tallennettiin sekä kuvaa että ääntä.

    Yleispätevä sana tallentaa tuli käyttöön tai oikeastaan keksittiin vasta tietokoneiden kaudella. Joku vanhemman polven "tallentaja" saattaa silti puhua "nauhoittamisesta", oli tallennusväline mikä tahansa.

    Valitettavan monet ihmiset käyttävät sanoja ajattelematta, mitä ne oikeastaan tarkoittavat.

    Jos ajatellaan sanaa nauhoittaa, se oikeastaan tarkoittaa "nauhoilla varustamista". Kun vanha termi (itse asiassa tuotenimi) magnetofoni korvattiin sanalla nauhuri, uudissanaa pilkattiin: "Se tarkoittaa sitä, että laite naukuu ja hurisee!"

    Onnistuneesti muodostettu sana tallentaa taas toisinaan sekoittuu sanaan tallettaa, jonka pääasiallinen merkitys liittyy rahan säilyttämiseen pankissa.

    Toivottavasti monimutkainen selitykseni auttoi eikä sekoittanut lisää.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    Re: nauhoittaa ~ tallentaa

    Quote Originally Posted by Hakro View Post
    Nämä ovat olleet hankalia termejä jo kauan.

    Aluksi, kun voitiin tallentaa ainoastaan ääntä – musiikkia tai puhetta – sitä sanottiin usein äänittämiseksi. Tallennusmateriaalina oli magneettinauha tai -lanka. Jälkimmäistä käytettiin pelkästään sanelukoneissa, joten sanat nauhoittaminen ja nauhuri yleistyivät. Kuitenkin äänittämisestä saatettiin puhua vielä videonauhojen yhteydessä, vaikka niille tallennettiin sekä kuvaa että ääntä.

    Yleispätevä sana tallentaa tuli käyttöön tai oikeastaan keksittiin vasta tietokoneiden kaudella. Joku vanhemman polven "tallentaja" saattaa silti puhua "nauhoittamisesta", oli tallennusväline mikä tahansa.

    Valitettavan monet ihmiset käyttävät sanoja ajattelematta, mitä ne oikeastaan tarkoittavat.

    Jos ajatellaan sanaa nauhoittaa, se oikeastaan tarkoittaa "nauhoilla varustamista". Kun vanha termi (itse asiassa tuotenimi) magnetofoni korvattiin sanalla nauhuri, uudissanaa pilkattiin: "Se tarkoittaa sitä, että laite naukuu ja hurisee!"

    Onnistuneesti muodostettu sana tallentaa taas toisinaan sekoittuu sanaan tallettaa, jonka pääasiallinen merkitys liittyy rahan säilyttämiseen pankissa.

    Toivottavasti monimutkainen selitykseni auttoi eikä sekoittanut lisää.
    Kyllä auttoi, kiitos.

    Ihmettelen, puhuvatko myös 70- ja 80-luvulla syntyneet suomenkieliset ihmiset "nauhoittamisesta" vaikka tallentavat esim. älypuhelimella? Nämäkin sukupolvet kun muistavat aikoja, jolloin nauhat olivat ainoa yleisesti käytettävä tallenusväline.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Helsinki, Finland
    Native language
    Finland, Finnish
    Age
    70
    Posts
    4,352

    Re: nauhoittaa ~ tallentaa

    Olen kuullut 70-luvulla syntyneen henkilön puhuvan "äänittämisestä", kun kyse oli videonauhoituksesta. Omiin korviini ei ole sattunut kuulumaan, mutta voisin uskoa "nauhoittamista" käytettävän myös digitaalisesta tallentamisesta puhuttaessa.

  5. #5
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Helsinki, Finland
    Native language
    Finnish
    Posts
    92

    Re: nauhoittaa ~ tallentaa

    Voin vahvistaa että "nauhoittamisesta" puhutaan myös digitaalisesti tallennettaessa, itsekin teen niin. Oma mielikuvani on, että (digitaalisessa yhteydessä) "nauhoittaminen" on tallentamista joka tapahtuu sitä mukaa kun ohjelmaa lähetetään tai materiaalia äänitetään tai kuvataan. Sen sijaan "tallentamisesta" puhuttaessa mielikuvani tyypillisesti on, että kokonainen, valmis tiedosto kirjoitetaan muistiin. Tarkoitan siis sanoilla hiukan eri asioita: "nauhoittamisessa" tallentaminen tapahtuu lähdedatan määräämällä nopeudella, kun "tallentamisessa" koko lähdedata on saatavilla saman tien.

  6. #6
    Join Date
    Sep 2011
    Native language
    Finnish
    Posts
    106

    Re: nauhoittaa ~ tallentaa

    Quote Originally Posted by altazure View Post
    Voin vahvistaa että "nauhoittamisesta" puhutaan myös digitaalisesti tallennettaessa, itsekin teen niin. Oma mielikuvani on, että (digitaalisessa yhteydessä) "nauhoittaminen" on tallentamista joka tapahtuu sitä mukaa kun ohjelmaa lähetetään tai materiaalia äänitetään tai kuvataan. Sen sijaan "tallentamisesta" puhuttaessa mielikuvani tyypillisesti on, että kokonainen, valmis tiedosto kirjoitetaan muistiin. Tarkoitan siis sanoilla hiukan eri asioita: "nauhoittamisessa" tallentaminen tapahtuu lähdedatan määräämällä nopeudella, kun "tallentamisessa" koko lähdedata on saatavilla saman tien.
    Samoin.

  7. #7
    Join Date
    Sep 2011
    Native language
    Finnish
    Posts
    106

    Re: nauhoittaa ~ tallentaa

    Tulipa tässä mieleen toinen verbi, joka liittyy nauhallisiin tallennusvälineisiin/soittimiin: Kelata.

    Käytättekö verbiä kelata esim. DVD-laitteen tai internet-videon yhteydessä. Niissähän ei kuitenkaan kelata mitään, kun siirrytään eteen- tai taaksepäin.
    Itse käytän kyseistä verbiä, eikä minulle tule juuri nyt edes mieleen toista verbiä, jota voisi käyttää. Siirtyä??

  8. #8
    Join Date
    Sep 2011
    Native language
    Finnish
    Posts
    106

    Re: nauhoittaa ~ tallentaa

    Piti vielä tarkistaa Kielitoimiston sanakirjasta verbi nauhoittaa:

    nauhoittaa53*C
    1. tallentaa ääni- t. kuvanauhaan. Nauhoittaa musiikkia radiosta kasettiin. Tilaisuus nauhoitettiin. Kuvanauhoitettu haastattelu.
    Tämän mukaan ei siis voi käyttää, jos ei tallenna nauhalle.

    Meille vanhuksille on vaan jäänyt levy päälle ja toistelemme sitä verbiä, joka lapsena on opittu.
    Kun meistä aika jättää, niin varmaan tulee myös nauhoittaa-verbin käyttö loppumaan. Eihän nykynuoret ole edes kuulleet mistään videokaseteista, C-kaseteista nyt puhumattakaan.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •