Results 1 to 5 of 5

Thread: joka + [infinitive] / -tava

  1. #1
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    joka + [infinitive] / -tava

    Terve kaikille,

    Näissä lauseissa käytän kahta infinitiivimuotoa: -a ja -maan. Pidetäänkö kumpaakaan oikeana tässä yhteydessä?

    1) Onko sinulla leipää, jota syöttää/syöttämään kyyhkysille?
    2) Minulla ei ole lahjaa, jonka antaa/antamaan pojalle syntymäpäivälle. [Tässä en olekaan varma, pitäisikö sanoa jonka tai jota.]
    3) Kerätään varpuja, joita käyttää/käyttämään sytykkeenä.

    Myös muistan nähneeni käytetyn tällaisissa yhteyksissä -tava-päätettä:

    - Onko sinulla leipää syötettävää kyyhkysille?
    - Minulle ei ole lahjaa annettavaa pojalle syntymäpäivälle.
    - Kerätään varpuja käytettäviä sytykkeenä.

    Kävisivätkö nämäkin?

    Hyvää tiistaita,
    Gavril
    Last edited by Gavril; 23rd April 2013 at 7:03 AM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2011
    Native language
    Finnish
    Posts
    106

    Re: joka + [infinitive] / -tava

    Quote Originally Posted by Gavril View Post
    Terve kaikille,

    Näissä lauseissa käytän kahta infinitiivimuotoa: -a ja -maan. Pidetäänkö kumpaakaan oikeana tässä yhteydessä?

    1) Onko sinulla leipää, jota syöttää/syöttämään kyyhkysille?
    2) Minulla ei ole lahjaa, jonka antaa/antamaan pojalle syntymäpäivä. Jonka kuulostaa ainakin näin äkkiseltään paremmalta (voi olla väärinkin).
    3) Kerätään varpuja, joita käyttää/käyttämään sytykkeenä. Molemmat kuulostavat vääriltä.

    Myös muistan nähneeni käytetyn tällaisissa yhteyksissä -tava-päätettä:

    - Onko sinulla leipää syötettäväksi kyyhkysille?
    - Minulla ei ole lahjaa annettavaksi pojalle syntymäpäivä.
    - Kerätään varpuja käytettäviksi sytykkeenä.

    Kävisivätkö nämäkin? Käy. Jos vielä vaihtaa sanajärjestystä, niin ne kuulostavat vielä paremmilta: Esim. Onko sinulla leipää kyyhkysille syötettäväksi?

    Hyvää tiistaita,
    Gavril
    Tai:
    Onko sinulla kyyhkysille syötettävää leipää?
    Minulla ei ole pojalle syntymäpäivänä annettavaa lahjaa.
    Kerätään sytykkeenä käytettäviä varpuja.

    Edellisissä merkitys muuttuu: Onko sinulla sitä leipää, jota syötetään kyyhkysille. Jne.

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    Re: joka + [infinitive] / -tava

    Kiitos! Kyllä -tavaksi-muoto (syötettäväksi, jne.) kalskahti tutulta, mutta syystä tai toisestä epäilin sen sopivuudesta tällaiseen yhteyteen.

    Käyttäisitkö siis yleensä -tavaksi-rakennetta (leipää kyyhkysille syötettäväksi) mieluummin kuin infinitiivirakennetta (leipä, jota syöttää kyyhkysille)?
    Last edited by Gavril; 23rd April 2013 at 8:08 AM.

  4. #4
    Join Date
    Sep 2011
    Native language
    Finnish
    Posts
    106

    Re: joka + [infinitive] / -tava

    Quote Originally Posted by Gavril View Post
    Kiitos! Kyllä -tavaksi-muoto (syötettäväksi, jne.) kalskahti tutulta, mutta syystä tai toisestä epäilin sen sopivuudesta tällaiseen yhteyteen.

    Käyttäisitkö siis yleensä -tavaksi-rakennetta (leipää kyyhkysille syötettäväksi) mieluummin kuin infinitiivirakennetta (leipä, jota syöttää kyyhkysille)?
    Jos pitäisi valita näistä kahdesta, niin käyttäisin -tavaksi -muotoa.

    Em. muotoja käytetään mielestäni enemmän kirjakielessä, joten spontaanissa puheessa päätyisin luultavasti toisenlaisiin ratkaisuihin:
    Onko sinulla leipää kyyhkysille?
    Onko sinulla leipää, jota voisin syöttää kyyhkysille?

  5. #5
    Join Date
    Jan 2013
    Native language
    Finnish
    Posts
    170

    Re: joka + [infinitive] / -tava

    Quote Originally Posted by MaijaPoppanen View Post
    Em. muotoja käytetään mielestäni enemmän kirjakielessä, joten spontaanissa puheessa päätyisin luultavasti toisenlaisiin ratkaisuihin:
    Onko sinulla leipää kyyhkysille?
    Onko sinulla leipää, jota voisin syöttää kyyhkysille?
    Puhekielellä minä varmaan kyllä sanoisin: "Onksul leipää mitä syöttää kyyhkysille?"

    Enkä ihmettelisi, jos joku sanoisi kokonaan ilman relatiivipronominia "Onko sulla leipää syöttää kyyhkysille?" tai murteella "Onko sulla lippuja myyrä (myydä)?" tai teeman vaatimalla käänteisellä sanajärjestyksellä "Onko sulla lainata viittä euroa?"
    -pa, -pä | Retorinen kysymys | Mitäpä Kaarina osaisi. (= Kaarina ei osaa mitään.)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •