Results 1 to 7 of 7

Thread: vuotta aiemmin

  1. #1
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    vuotta aiemmin

    Moi,

    Miksi käytetään tässä sijamuotoa "vuotta"? Olisin odottanut muotoa "vuosi" tällaisessa yhteydessä.

    Kaiken kaikkiaan heinäkuussa rakennuslupia myönnettiin yhteensä 1,7 miljoonalle kuutiometrille, joka on 7,2 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.
    Tarkoittaako tämä jotakin erilaista kuin "vuosi aiemmin"?

    Kiitos
    Last edited by Gavril; 22nd September 2013 at 2:46 PM.

  2. #2
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Estonia/Finland/Germany
    Native language
    Finnish - Helsinki
    Posts
    16

    Re: vuotta aiemmin

    VISK:n mukaan (i)mmin-johdosten kanssa käytetään partitiivimuotoista nominaalilauseketta, siis vuotta/kuukautta/viikkoa aiemmin, hän laulaa minua kauniimmin. (Uutena jäsenenä en saa liitettyä sinulle linkkiä, pykälä on kuitenkin §375).

    En keksi yhteyttä, jossa "vuosi aiemmin" olisi oikein. Osaisitko antaa esimerkkilauseen?

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    Re: vuotta aiemmin

    Päivää Mordong,

    Ymmärrän, miksi partitiivia käytetään lauseissa Hän laulaa minua kauniimmin, Hän on sinua lyhyempi, jne. -- nämä tarkoittavat "kauniimin kuin minä", "lyhyempi kuin sinä", jne. Mutta jos vuotta aiemmin tarkoittaa "aiemmin kuin vuosi", mitä sitten aiemmin kuin vuosi tarkoittaa?

    Ilmaukset aiemmin kuin eilen, aiemmin kuin 1982, aiemmin kuin vuosi sitten jne. ovat täysin selkeitä, mutta aiemmin kuin vuosi on erilaista, koska tietääkseni sana vuosi ei yksin viittaa mihinkään tiettyyn ajankohtaan. Mutta ehkä on jokin yksityiskohta tässä, jota en huomaa.

    En keksi yhteyttä, jossa "vuosi aiemmin" olisi oikein. Osaisitko antaa esimerkkilauseen?


    Verkohaulla löysin uutisotsikon, "Yhä useampi työtön oli työtä vailla myös vuosi aiemmin". Näyttää olevan paljon enemmänkin tällaisia esimerkkejä.
    Last edited by Gavril; 22nd September 2013 at 4:39 PM.

  4. #4
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Helsinki, Finland
    Native language
    Finland, Finnish
    Age
    70
    Posts
    4,352

    Re: vuotta aiemmin

    Quote Originally Posted by Gavril View Post
    Verkkohaulla löysin uutisotsikon, "Yhä useampi työtön oli työtä vailla myös vuosi aiemmin". Näyttää olevan paljon enemmänkin tällaisia esimerkkejä.
    Ne ovat esimerkkejä kielivirheistä, sanontojen "vuosi sitten" ja "vuotta ai(kais)emmin" sekoittumisesta.
    Verkkohaulla löysin uutisotsikon, "Yhä useampi työtön...
    Suomenkielisessä tekstissä ei ole tapana laittaa pilkkua tähän.

  5. #5
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    Re: vuotta aiemmin

    Hi,

    I was thinking about this again just now, and I still don't get the logic behind the use of the partitive in vuotta aiemmin.

    Is it correct to say

    kaksi vuotta aiemmin "two years earlier" -- nominative kaksi
    puoli vuotta aiemmin "half a year earlier" -- nominative puoli
    etc.

    but

    vuotta aiemmin "one year earlier" -- partitive vuotta

    and does the same pattern apply to similar words such as kuukausi, päivä, etc.?

    Kiitos vielä kerran

  6. #6
    Join Date
    Jan 2011
    Native language
    English - USA
    Age
    26
    Posts
    48

    Re: vuotta aiemmin

    Is the article below relevant? I'm not sure, but I think the last section says that phrases like "vuotta aiemmin" are (sometimes? always?) treated as objects, hence the frequent use of the partitive. So then what looks like the nominative (or the genitive) is really the accusative.

    Examples the article gives are:

    - Tulin tilaisuuteen tunnin myöhemmin.

    - Sinne tultiin tunti myöhemmin.

    - Tuntia myöhemmin paikalla ei ollut ketään.

    The link:
    http://www.finnlectura.fi/verkkosuom...si/sivu365.htm

  7. #7
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    Re: vuotta aiemmin

    I checked Google for examples of kaksi and kolme in the partitive, and there do seem to be a lot of results for kahta vuotta aiemmin and kolmea vuotta aiemmin.

    However, there are even more results for kaksi/kolme in the nominative (kaksi/kolme vuotta aiemmin), and so far, I can't find anything in the surrounding sentences that is conditioning the choice of partitive over nominative. Perhaps the aspect of the verb (perfect/imperfect) has something to do with it.

    In any case, thanks for giving me more to chew on.


    PS -- The page you linked to also gives the example Tulin sinne tunti myöhemmin, though it calls tunti an "endingless accusative" (päätteetön akkusatiivi).
    Last edited by Gavril; 5th January 2014 at 11:15 PM. Reason: "päätteetön" was misspelled

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •