Results 1 to 4 of 4

Thread: Slovene: nič + (genitive)

  1. #1
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    Slovene: nič + (genitive)

    Živijo,

    Hočem potrditi, ali se uporablja v slovenščini zgradbo

    nič hrane
    nič ljudi
    nič vode
    itd.

    Če ja, kakšna je razlika med npr.

    Nimam ničesar hrane
    in
    Nimam nobene hrane

    Hvala in lahko noč
    G

  2. #2
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Kamnik, Slovenia
    Native language
    Slovenian, Slovenia
    Posts
    184

    Re: Slovene: nič + (genitive)

    > Hočem potrditi, ali se uporablja v slovenščini zgradbo
    Hočem potrditi, ali se uporablja v slovenščini zgradba
    (ker gre za trpnik in je "zgradba" tako osebek v imenovalniku, našel se bo pa tudi kakšen slovenist, ki se s tem ne strinja, ampak večino bo rekla tako, je pa za to zelo znan primer "Išče se Uršo Plut")

    > nič hrane
    Se uporablja.

    > Nimam nič hrane
    > Nimam nobene hrane

    Tukaj bi uporabil prvo, moj občutek pravi, da je "nič" bolj v uporabi pri neštevnih samostalnikih, "noben" pa je le pri števnih samostalnikih.

    "ničesar" bi pa uporabil, če zadaj ni samostalnika:
    Nimam ničesar. (I have nothing./I don't have anything.)

  3. #3
    Join Date
    Sep 2006
    Native language
    English, USA
    Posts
    4,776

    Re: Slovene: nič + (genitive)

    Quote Originally Posted by Irbis View Post
    > Hočem potrditi, ali se uporablja v slovenščini zgradbo
    Hočem potrditi, ali se uporablja v slovenščini zgradba
    (ker gre za trpnik in je "zgradba" tako osebek v imenovalniku, našel se bo pa tudi kakšen slovenist, ki se s tem ne strinja, ampak večino bo rekla tako,
    Zakaj večino tukaj, ne večina?

    Hvala za razlago o trpniku.

  4. #4
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Kamnik, Slovenia
    Native language
    Slovenian, Slovenia
    Posts
    184

    Re: Slovene: nič + (genitive)

    Moja napaka, večina je prav.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •