Results 1 to 3 of 3

Thread: Segueix les instruccions per / per a descarregar

  1. #1
    Join Date
    Feb 2014
    Native language
    Español
    Posts
    173

    Segueix les instruccions per / per a descarregar

    Hola,

    Tinc certes dificultats a l'hora de saber quan haig d'emprar 'per' o bé 'per a'. Podríeu, si us plau, dirme si en la següent frase són correctes?

    Segueix les instruccions per descarregar el nostre mòdul per Linux.

    Moltes gràcies!

  2. #2
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Valencian Country
    Native language
    Catalan (Valencian), Spanish (Spain)
    Posts
    833

    Re: Segueix les instruccions per / per a descarregar

    L'ús de per o per a és un poc controvertit en català i a més de criteris divergents entre els lingüistes trobaràs usos divergents segons els dialectes. Jo, com a valencià, usaria per a en els dos casos.

    Tal vegada catalans i balears, en canvi, et recomanaran per en per descarregar perquè la preposició introduïx un infinitiu amb el sentit de finalitat o objectiu amb voluntarietat: Segueix les instruccions a fi de [o amb l'objectiu de] descarregar...

    Tries una opció o una altra, trobe que en el segon cas l'opció més adequada és per a: per a Linux. Linux és el benefactiu, destinació o complement final. El sintagma mòdul per a Linux és similar a altres com regal per a Laura o menjar per al gos, on usem per a.
    Last edited by Elessar; 24th March 2014 at 4:07 PM.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Manresa (Barcelona)
    Native language
    Spain - Spanish
    Posts
    6,401

    Re: Segueix les instruccions per / per a descarregar

    Totalment d'acord amb Elessar i, com bé suposa, els catalans, davant d'un infinitiu preferim no posar-hi la "a": "Segueix les instruccions per descarregar el nostre mòdul per a Linux".
    El ojo que ves / no es ojo porque tú lo veas; / es ojo porque te ve. Antonio Machado.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •