Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 29

Thread: anys - pronunciació

  1. #1
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Barcelona
    Native language
    Catalan, Spain
    Age
    33
    Posts
    1,612

    anys - pronunciació

    Hola,
    Voldria preguntar-vos quin és l'últim so que feu en pronunciar la paraula 'anys'.
    Adéu.

  2. #2
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    al bressol del basquetbol
    Native language
    català - Catalunya
    Posts
    2,747

    Re: anys - pronunciació

    Hola,

    Jo faig una xeix, com 'ix' de peix (sense pronunciar la i).

    Edito - Això pronunciant la paraula sola, sense res darrere, és clar.
    Last edited by betulina; 29th April 2008 at 11:31 AM.
    Cenedl heb iaith, cenedl heb galon.

  3. #3
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Catalonia, Spain
    Native language
    Spanish - Spain
    Age
    51
    Posts
    10,000

    Re: anys - pronunciació

    Hola.
    Jo diria que una "s", o potser quelcom que s'acosta més a una "j" (més que no pas a una xeix). (La veritat és que no ho sé distingir molt bé.)
    Non l'avrei giammai creduto...

  4. #4
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Barcelona
    Native language
    Catalan, Spain
    Age
    33
    Posts
    1,612

    Re: anys - pronunciació

    Doncs jo com la betulina, definitivament un so "ixxx" com a "peix", tot i que podria ser com una "j" si es sonoritzés.

  5. #5
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Barcelona.
    Native language
    España
    Posts
    1,814

    Re: anys - pronunciació

    Hola,

    Diria que la essa em sona un xic sonora.

  6. #6
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Catalunya
    Native language
    Catalan - Terres de l'Ebre
    Age
    34
    Posts
    632

    Re: anys - pronunciació

    Estic seguríssima que tots estem pronunciant la paraula abans de contestar!

    A mi el que dic em sona com a una "shh".

    Per cert, per què ho preguntes, Ernest?

  7. #7
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Barcelona Eixample
    Native language
    Catalunya - català/spanish
    Posts
    247

    Re: anys - pronunciació

    Hola a tots,

    Dixie, d'acord amb tu, potser "shh".

    I tu Ernest?

  8. #8
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Catalonia, Spain
    Native language
    Spanish - Spain
    Age
    51
    Posts
    10,000

    Re: anys - pronunciació

    Sí, tens raó, Dixie, però jo estic a la feina i no puc dir-ho en veu alta. Potser per això em surt tan sonora...
    Non l'avrei giammai creduto...

  9. #9
    Join Date
    May 2006
    Location
    Madrid
    Native language
    Spanish Spain
    Age
    39
    Posts
    18,761

    Re: anys - pronunciació

    Quote Originally Posted by Namarne View Post
    Sí, tens raó, Dixie, però jo estic a la feina i no puc dir-ho en veu alta. Potser per això em surt tan sonora...
    Hola Nam,

    Nomès has de demanar a algú company quant anys té. Però que sigui company no companyera .

    Salut.

    Ant
    In my restless dreams, I see that town

  10. #10
    Join Date
    Aug 2007
    Native language
    España
    Posts
    202

    Re: anys - pronunciació

    Quote Originally Posted by betulina View Post
    Hola,

    Jo faig una xeix, com 'ix' de peix (sense pronunciar la i).

    Edito - Això pronunciant la paraula sola, sense res darrere, és clar.
    Jo també, la veritat és que no m'he fixat massa.

    Jaume

  11. #11
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Barcelona
    Native language
    Catalan, Spain
    Age
    33
    Posts
    1,612

    Re: anys - pronunciació

    Normalment deu ser un so /ʃ/, o /ʒ/ si el següent so és sonor.

    Ho preguntava perquè intuïa alguna cosa estranya en aquesta paraula, i m'he adonat que el que m'estranyava és que la 's' no es pronuncia com a tal. Això deu passar amb tots els plurals que acaben en 'nys', i no sé si en algun altre cas.

  12. #12
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Catalunya
    Native language
    Catalan
    Posts
    10

    Re: anys - pronunciació

    Quote Originally Posted by ernest_ View Post
    Normalment deu ser un so /ʃ/, o /ʒ/ si el següent so és sonor.

    Ho preguntava perquè intuïa alguna cosa estranya en aquesta paraula, i m'he adonat que el que m'estranyava és que la 's' no es pronuncia com a tal. Això deu passar amb tots els plurals que acaben en 'nys', i no sé si en algun altre cas.
    Efectivament, la essa assimila el lloc d'articulació de la palatal enterior, per tant, la essa que normalment és alveolar, s'articula al paladar . Això sempre passarà quan tingui un so palatal precedent. La transcripció fonètica seria, com molt bé poses [aøS] "anx". Tot i que crec que en algun lloc de les illes, com a Menorca, diuen "ains" [ajns].

  13. #13
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Catalonia, Spain
    Native language
    Spanish - Spain
    Age
    51
    Posts
    10,000

    Re: anys - pronunciació

    Quote Originally Posted by La_Martona View Post
    Tot i que crec que en algun lloc de les illes, com a Menorca, diuen "ains" [ajns].
    Pot ser que a la Franja ho diguin així, també? Jo diria que sí. I a algunes zones de parla ribagorçana diuen "ans", directament. (Bé, ja entenc que el tema no era precisament el mot "anys", sinó aquesta combinació de fonemes.)
    Non l'avrei giammai creduto...

  14. #14
    Join Date
    Aug 2007
    Native language
    España
    Posts
    202

    Re: anys - pronunciació

    No entenc, que no vol dir que no la respecti, aquesta preocupació per la pronunciació.

    Jaume

  15. #15
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Catalonia, Spain
    Native language
    Spanish - Spain
    Age
    51
    Posts
    10,000

    Re: anys - pronunciació

    Quote Originally Posted by jaume60 View Post
    No entenc, que no vol dir que no la respecti, aquesta preocupació per la pronunciació.
    I qui està preocupat?
    Non l'avrei giammai creduto...

  16. #16
    Join Date
    Aug 2007
    Native language
    España
    Posts
    202

    Re: anys - pronunciació

    Quote Originally Posted by Namarne View Post
    I qui està preocupat?
    Des de el moment que la qüestió es planteja és perquè si demostra interés.

    Atesa l'expressió sobre la que pregunta, he vist que depenent de quina part del territori ens referim la manera de pronunciar varia.

    Una altra cosa és preguntar la pronunciació de setze jutges....

    Jaume

  17. #17
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Barcelona
    Native language
    Spanish, Catalan - Spain
    Posts
    1,997

    Re: anys - pronunciació

    Al diccionari Alcover-Moll cada paraula té un apartat fonètic on també hi apareixen els plurals. Us enganxo la part corresponent a la paraula any-anys:

    Fon.: áɲ (pir-or., or., occ., val., bal., alg.). Pronúncia del pl. anys: áɲs (Perpinyà, Noedes, Fontpedrosa, Prats de M., Sallagosa, Angustrina, Porté, Puigcerdà, Martinet, Ribes, Ripoll, Olot, Capmany, Cadaqués, Bagà, Berga, Manresa, Granollers, Sort, Oliana, Tremp, Balaguer, Artesa, Tamarit de L., Fraga, Ciutadella, Eiv.); áɲʃ (Pobla de L., Torre de C., Tremp, Ponts, Arbúcies, Caldes de Ma., Vilafranca del P., Sta. Col. de Q., Eiv.); áɲʧ (Pobla de L., Torre de C., Boí, Vilaller, Tremp, Balaguer, Ll., Arbeca, Tarr., Val., Llíria, Gandia, Porreres); áјɲs (Puigcerdà, Gòsol, La Seu d'U.); áјɲʃ (Mercadal, St. Climent de Men.); áјns (Manacor, Santanyí, Porreres).
    Ja veieu que hi ha maneres diferents segons la regió. Jo ho pronuncio així: [áɲʃ], acabat en x, com si digués anyx. Veig que, segons el diccionari, és la pronunciació de Vilafranca del Penedès, que és a prop d'on visc, així que ja m'està bé...
    Last edited by ivanovic77; 1st May 2008 at 8:08 PM.

  18. #18
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Catalunya
    Native language
    Catalan
    Posts
    10

    Re: anys - pronunciació

    Quote Originally Posted by ivanovic77 View Post
    Ja veieu que hi ha maneres diferents segons la regió. Jo ho pronuncio així: [áɲʃ], acabat en x, com si digués anyx. Veig que, segons el diccionari, és la pronunciació de Vilafranca del Penedès, que és a prop d'on visc, així que ja m'està bé...

    Passen coses paranormals... T'anava a contestar perquè a la pàgina del fòrum es llegia "Jo ho pronuncio així: [áɲʃ], acabat en tx, com si digués anytx." En canvi, quan s'ha obert el requadre per contestar-te veig que posa "Jo ho pronuncio així: [áɲʃ], acabat en x, com si digués anyx.". Que fort. O sigui que, ben bé no sé què has escrit però m'imagino que la segona opció, que també és com ho pronuncio jo.

    A mi em costa de creure que hi hagi gent que digui [áɲs] perquè és molt difícil articulatòriament parlant. A més, conec gent de vora Manresa i ho pronuncien com jo. Potser és un fet que ha anat canviant generacionalment...

  19. #19
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Barcelona
    Native language
    Spanish, Catalan - Spain
    Posts
    1,997

    Re: anys - pronunciació

    Sí, és perquè he editat el post. La veritat és que he hagut de pronunciar la paraula unes 20 vegades per saber si ho pronuncio així o aixà. Al principi m'ha semblat una cosa, i després l'altra...

    Tens raó, a mi també em costa articular [áɲs], però quan ho pronuncio, em sembla haver-ho sentit abans en algú, així que és possible. Em pregunto com han fet aquest estudi. Em sembla curiós que dins de la mateixa província de Girona, a Olot, Ripoll i Cadaqués diguin [áɲs] mentre que a Arbúcies i Caldes de Malavella diuen [áɲʃ], i si segueixes avall cap a Granollers, tornen a dir [áɲs]. És un mapa fonètic completament arbitrari...

    (El jaume_60 estarà content amb nosaltres... )

  20. #20
    Join Date
    Aug 2007
    Native language
    España
    Posts
    202

    Re: anys - pronunciació

    Si estic content de i amb vosaltres

    Jaume

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •