Člověčina

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by parolearruffate, Jan 24, 2013.

  1. parolearruffate Senior Member

    Ahoj všem, potřebovala bych vědět, co to slovo znamená v tom kontextu:

    - Ostatně stačilo by vysypat některý ze šuplíků v mém stole, a hned by bylo televizních příběhů jako korálků. Z každé ošoupané použité věcičky jedna historie a ze sponky, kde je už rok a půl hrst mých vlasů, dva i čtyři, protože člověčina ta táhne zamotanostmi na sto honů a příběh je na nitce, potíž za potíži, jinak by to nikoho nebavilo -

    Diky moc
     
  2. morior_invictus

    morior_invictus Senior Member

    Slovak
    Ahoj parole,
    normálně „člověčina“ znamená „vůně, pach lidského těla“ nebo „maso z člověka“, no v tomto případě přirovnala prostě zamotanost, komplikovanost lidského života (člověčiny)(svého, svých zákazníků, atd.) ke svým vlasům, které našla v šuplíku. Doslovný překlad tvé věty by tedy byl:
     
  3. parolearruffate Senior Member

    Diky moc, máš určitě pravdu...
     
  4. littledogboy

    littledogboy Senior Member

    Mimochodem, určitě víte, že na internetu je velice kvalitní výkladový Slovník spisovného jazyka českého http://ssjc.ujc.cas.cz/ .

    Děláte mi chutě, asi si tu Hůlovou přečtu.
     
  5. parolearruffate Senior Member

    Jo, diky moc, na ten slovník si pořád podivám, ale někdy mají některé slova druhý význam, který se ve slovníku nenajde...
    Diky...
     

Share This Page