Šoufek

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by parolearruffate, Jan 16, 2013.

  1. parolearruffate Senior Member

    Ahoj všem... potřebovala bych vědět co znamená výraz: Zavaní šoufkem, v tom kontextu:

    - V té motanici s jinými ženami, kterou jsem si mohla stejně jako ony ušetřit, kdybych včera večer nedala přednost hloupému seriálu a načala si svůj víkendík už tehdy. Na druhou stranu musel by to být nápad jen můj, protože kdyby i ty druhé ženy si chtěly ušetřit dnešní tlačení vnechávkou včerejšího seriálu, nikdo by si neušetřil nic. Bylo by narváno jen včera večer a ne dnes dopoledne, a tím pádem takové nápady jako chovat se tak, jak chcete, aby se chovali ti druzí, zavání pěknem šoufkem -

    Diky moc
     
  2. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    V Čechách je rčení "Dělat si z někoho šoufky."
    Znamená to "dělat si z někoho srandu", "tropit si z někoho žerty", "dělat na něčí účet vtípky".
    Autorka píše, že když přijde na místo ve stejný čas jako ostatní, je to, jako by se zesměšnila.
    Snad je to pochopitelné.
    (Šoufek je jinak i označení pro některá náčiní typu naběračky. To nemá s tímto nic společného.)
     
  3. parolearruffate Senior Member

    Diky moc... je to jasné...
     

Share This Page