1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Καλοριζικο

Discussion in 'Ελληνικά (Greek)' started by Cosmas1, Sep 28, 2010.

  1. Cosmas1 Senior Member

    Hi friends,

    I am wondering what exactly the word καλοριζικο means and can be used to congratulate someone who has a new job?

    Is it synonymous with μεγια?

    Thank you.
     
  2. elineo

    elineo Senior Member

    'Σιδεροκέφαλος' is better for someone who has a new job. (Means ironhead, to be able to stand all the new problems that will fall on his head). Καλορίζικος (με καλό ριζικό = τύχη) is used for a new house or car etc. You can say that it´s like μεγειά (=με υγεία), that means "be healthy to take the most of your brand new home, car etc". Sometimes καλορίζικος is used for a new job too. It´s not a mistake.
     
  3. orthophron Senior Member

    Greek
    καλορίζικος -η -ο [kalorízikos] Ε5 : καλότυχος, κυρίως ως ευχή με την ευκαιρία ενός ευχάριστου γεγονότος, που θεωρείται απαρχή μιας καινούριας ζωής, μιας νέας περιόδου.
    Από το λεξικό κοινής Νεοελληνικής

    "ευχάριστο γεγονός" είναι οπωσδήποτε και η εύρεση εργασίας.
     
  4. Cosmas1 Senior Member

    Ενδιαφέρον. Συνεπώς μου φαίνεται ότι η απάντηση είναι ότι μπορούμε να πούμε καλορίζικο σε κάποιον που βρήκε καινούργια δουλειά, και επίσης σε κάποιον που έχει αποκτήσει κάτι σημαντικό – δηλαδή αυτοκίνητο, σπίτι, βάρκα κ.λ.π.

    Η λέξη μεγεια παντός έχει ποιο ευελιξία και ισχύ και για αυτές της περιπτώσεις αλλά και για κάτι ποιο ασήμαντο, ας πούμε όταν κάποιος αγοράσει καινούργια παπούτσια, η έχει κόψει τα μαλλιά του διαφορετικά.

    Σωστά, παιδιά;
     
  5. conmigo New Member

    greek
    ακριβώς έτσι είναι.

    το καλορίζικο χρησιμοποιείται για κάτι σημαντικό και συνήθως μόνιμο (σπίτι, αμάξι,) ενώ το με'γειά για κάτι λιγότερο σημαντικό και συνήθως προσωρινό (κούρεμα,καινούρια ρούχα,ρολόι,κινητό τηλέφωνο κτλ).

    Επίσης το καλορίζικο είναι πιο επίσημο (formal) ενώ το με'γειά το λές σε φίλους σου.
     

Share This Page