1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Ποιό απο τα δυο είναι σωστό;

Discussion in 'Ελληνικά (Greek)' started by locher, Oct 25, 2012.

  1. locher

    locher Junior Member

    greek
    The teacher insists that her students to be on time

    ή

    The teacher insists that her students be on time.
     
  2. cougr Senior Member

    English-Australia
    Το δεύτερο.
     
  3. locher

    locher Junior Member

    greek
    Ευχαριστώ!
     
  4. Eltheza

    Eltheza Senior Member

    Worcestershire, UK
    English - England (Midlands)
    Hi locher and cougr:)!

    In British English, this would be more common:

    The teacher insists (that) her students should be on time.

    We use should a lot more than they do in the U.S. I don't know what they do in Australia;)!
     
  5. cremaynata Junior Member

    Greek
    Το δεύτερο είναι σωστό καθώς και με το should που όπως ειπώθηκε είναι πιο σύνηθες στην Αγγλία. Το πρώτο σε καμιά περίπτωση δεν είναι σωστό γιατί έχεις μια δευτερεύουσα πρόταση και χρειάζεσαι κλινόμενο ρήμα. Το be δεν είναι απαρέμφατο στην συγκεκριμένη πρόταση αλλά υποτακτική έγκλιση.
     
  6. locher

    locher Junior Member

    greek
    Δηλ. το πρώτο πως θα έπρεπε να ήταν για να είναι σωστό, με βάση το σχόλιο σου περί κλινόμενου ρήματος;
     
    Last edited: Oct 30, 2012
  7. cremaynata Junior Member

    Greek
    Το πρώτο θα έπρεπε να είναι το δεύτερο για να είναι σωστό. Το to be στην πρώτη περίπτωση είναι full infinitive ενώ το be στην δεύτερη περίπτωση είναι subjective mood και όχι απαρέμφατο όπως ίσως φαίνεται. Στη συγκεκριμένη δευτερεύουσα δεν έχει νόημα να εξαρτήσεις ένα απαρέμφατο γιατί δεν υπάρχει πουθενά να το εξαρτήσεις π.χ. ένα want (I want to go. I want you to go). Η δε υποτακτική είναι I be, you be... Αν θες μπορείς να ψάξεις τη χρήση καθώς και τον σχηματισμό της υποτακτικής στο google.
     
  8. aaz148 New Member

    english
    The first one is not an option. Two ways of saying it:

    "The teacher wants her students to be on time"
    "The teacher insists that her students are on time"
     

Share This Page