1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

μακρυμπάνι: παλιές φωτογραφίες και μακρυμπάνι της μνήμης

Discussion in 'Ελληνικά (Greek)' started by tropicalia, Aug 7, 2013.

  1. tropicalia Senior Member

    Español
    Βρήκα αυτή τη λέξη σε ένα ποίημα

    Είναι σε αυτούς τους στίχους:

    χρυσάφι για όλους ή για κανένα
    πόλη που κυριεύτηκε άδεια μετά από μακρά πολιορκία
    παλιές φωτογραφίες και μακρυμπάνι της μνήμης


    Ξέρει κανείς τι σημαίνει; Μήπως εννοεί, μακρύ πανί; ή είναι κάτι άλλο;
     
  2. sotos Senior Member

    Greek
    Πρώτη φορά το ακούω. Μήπως είναι μια αυτοσχέδια λέξη του ποιητή, από το μακρύ + μπανίζω (βλέπω).
     
  3. Acestor

    Acestor Senior Member

    Athens
    Greek
    Είναι σπάνια λέξη της αργκό, βράχυνση της (ακόμα σπανιότερης) μακρυμπανισκόπιο, δηλαδή τηλεσκόπιο, κιάλι. Από το μακριά και το μπανίζω.
    Να κι εδώ από το περιοδικό Λέξις:
    http://books.google.gr/books?id=mo1...en&sa=X&ei=Y6EDUuWoF5Cihgfe2oGADQ&redir_esc=y
    Το μακρυμπανισκόπιο το βρήκα μόνο στο Λεξικό της πιάτσας.
     
  4. tropicalia Senior Member

    Español
    Ευχαριστώ πολύ!
    Όλα τα παραδείγματα που είχα βρεί ήταν απο αυτό το ποιήμα. Δεν γνώριζα το ρήμα μπανίζω. Ευχαριστώ στους δύο.
     
  5. Andrious Senior Member

    Έχε υπόψιν ότι το ρήμα μπανίζω έχει εντελώς ανεπίσημη χρήση.
     

Share This Page