1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

τετηγμένος - τήκομαι: διευκρίνιση

Discussion in 'Ελληνικά (Greek)' started by naras, Nov 24, 2012.

  1. naras Junior Member

    greek
    Χαιρετώ το ελληνόφωνο πλήθος,
    Θέλω να σας παρακαλέσω για μια διευκρίνιση:
    Βρίσκω στο λεξικό το ρήμα πήζω και το ουσιαστικό πήξις - μια χαρά ως εδώ.
    Αλλά το αντίθετο του ρήμα πήζω; - θα ήταν το τήκω; ή τήκομαι;
    δε βρίσκω τίποτα σχετικά.
    Αυτό που ψάχνω είναι η μετοχή του παθητικού παρακειμένου - τετηγμένο,
    απλά για να πώ για ένα τυρί που έχει προέλθει από τη διαδικασία τήξις: είναι τυρί τετηγμένο.
    είναι έτσι; ή λέμε ''τυρί τηγμένο''; ή ''τυρί τυγμένο'' ή ''τυρί τετηγμένο'';

    Θα ήθελα να γνωρίζω αν το ρήμα είναι παθητικό ή ενεργητικό και δη η μετοχή - αν είναι επίσης ρήμα της αρχαίας ελληνικής ή της νέας ελληνικής γιατί με ενοχλεί να μη μπορώ να βρω μια συνέχεια στην προέλευση των ρημάτων -

    Ευχαριστώ,
    naras
     
  2. ireney

    ireney Modistra

    U.S.A.
    Greek Greece
    Χαίρετε!

    Λοιπόν έχουμε και λέμε: Στα νέα ελληνικά η καθιερωμένη ορθογραφία είναι "πήξη" και "τήξη".

    Το ρήμα είναι τήκω και στα Νέα και στ' Αρχαία Ελληνικά. Είναι όντως το αντίθετο του "πήζω" (μπορείς να ψάξεις στο Ίντερνετ για "τήξη και πήξη" κλπ)
    Στα Αρχαία Ελληνικά, είχαν τρεις φωνές όντως αλλά η διαφορά μεταφύ μέσης και παθητικής ήταν μόνο στον Μέλλοντα και τον Αόριστο. Συνεπώς και για τις δύο η μετοχή παρακειμένου ήταν "τετηγμένος, -η, -ον". Στα κλασικά χρόνια, η παθητική (ενεστώτας "τήκομαι") "δανειζόταν" τον παρακείμενο της ενεργητικής, "τέτηκα". Αργότερα απόκτησε παρακείμενο "τέτηγμαι" (πηγή).
     
  3. naras Junior Member

    greek
    ireney Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση, είναι κατανοητό,
    αλλά υπάρχει ακόμη κάτι θολό: πώς εν τέλει θα πούμε;'' τηγμένο τυρί ή τετηγμενο τυρί;
    Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ποια μορφή μετοχής και ποιου χρόνου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την περίπτωση...
    Δύσκολη πολλές φορές αυτή η προσαρμογή της αρχαιας ελληνικής στα νέα ελληνικά.
    Έχω την αίσθηση ό,τι η νέα ελληνική και δη η καθομιλουμένη, έχει τρωτά σημεία, ένα από αυτά, το προαναφερόμενο.

    Και μιας και γίνεται η κουβέντα: θα είχες ίσως να προτείνεις ένα επιστημονικό και εμπεριστατωμένο ελληνικό ετυμολογικό λεξικό; ψάχνω το ιδανικό!
    Ευχαριστώ!
     
  4. sotos Senior Member

    Greek
    Κατ' εμένα σωστό είναι "τετηγμένο", αλλά στη δημοτική το βρίσκουμε και "τηγμένο τυρί". Δεν ξέρω αν αφορά τα γνωστά τυράκια όπως το "λα βας κι ρί". Αυτά λέγονται "ανακατηργασμένα" στην τεχνολογία.
     
  5. naras Junior Member

    greek
    Ευχαριστώ για τη συνεισφορά στο θέμα,
    πράγματι, το ''τηγμένο'' απλά πιο εύηχο εμφανίζεται - το αν το τετηγμένο είναι το ορθό και πλέον στη δημοτική χρησιμοποιούμε το τηγμένο ως ακόμα μια απλοποιημένη μορφή, και αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
     

Share This Page