1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

των φρονίμων ολίγα

Discussion in 'Ελληνικά (Greek)' started by lajacapaca, Oct 21, 2013.

  1. lajacapaca

    lajacapaca Senior Member

    español de España
    Γεια σας,
    Πρώτα απο όλα να ζητώ συγνώμη σε όσους με απαντήσαν στο τελευταίο ποστ μου γιατι δεν τους ευχαρίστησα. Κάτι μου έτυχε και το ξέχασα εντελώς.

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω για αυτή την παροιμία. Πρέπει να βρω την αντίστοιχη ισπανική και έχω μπερδευτεί. Υπάρχει μια ιστοσελιδα του Instituto Cervantes που γράφει τις παροιμίες και τα αντίστοιχα σε διάφορες γλώσσες. Αυτή η παροιμία την έχου μεταφράσει (κυριολεκτικά) a los sensatos poco – a few words to the wise - νομίζω στα αγγλικά.
    Η απορία μου είναι οτι των είναι γενική, δηλαδή δεν θα έπρεπε να είναι de los sensatos poco, (from the wise?). Την έχω βρει εξηγημένη μόνο σε έναν λεξικό, του Τριανταφυλλίδη, και λέει οτι σημαίνει - οι συνετοί άνθρωποι δεν λένε πολλά -
    Η Ισπανική παροιμία που είναι για μετάφραση είναι - a buen entendedor pocas palabras bastan - και σημαίνει οτι στους έξυπνους δεν χρειάζεται να δώσεις πολλές εξήγησεις επειδή καταλαβαίνουν εύκολα.
    Έχει το ίδιο νοήμα η παροιμία στα ελληνικά;
    Σορρυ για το μέγαλο κατεβατό, αλλά παντού έχουν αυτές τις παροιμίες σαν αντίστοιχες και νομίζω ότι δεν είναι σωστά. Εντωμεταξύ το Cervantes έχει την ίδια παροιμία (των φρονίμων ολίγα) σαν αντίστοιχη μιας άλλης ισπανικής - para muestra un botón - που ενοεί περίπου ότι δεν χρειάζεται να τα λες όλα, οτι άρκει με ένα παράδιγμα ….

    Ευχαριστώ πολύ!
     
  2. Andrious Senior Member

    Γεια,


    Η φράση "των φρονίμων ολίγα" όντως σημαίνει "οι συνετοί άνθρωποι δεν λένε πολλά". Ο Τριανταφυλλίδης είναι αρκετά καλή πηγή. Μπορείς να τον εμπιστεύεσαι. Ωστόσο, συνηθέστερη έκφραση είναι "το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν", που σημαίνει σχεδόν το ίδιο. Όσον αφορά τη γενική, προφανώς εννοείται κάποια άλλη λέξη προηγουμένως (πιθανόν "τα λόγια των φρονίμων ολίγα"). Αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε παλιές εκφράσεις.
     
  3. lajacapaca

    lajacapaca Senior Member

    español de España
    Σε ευχαριστώ πολύ Andrious, να είσαι καλά.
     

Share This Page