1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

كل اللهجات: اللي كبّع كبّع ...واللي ربّع ربّع

Discussion in 'العربية فقط' started by Arabic Guru, Feb 26, 2014.

  1. Arabic Guru

    Arabic Guru Senior Member

    The Occupied Holy Land!
    Arabic - العربية
    يُضرب هذا المثل لمن فاته الشيء وانتهى
    مثال: من تقدم للامتحان وسلّم الورقة وبعدها تذكّر شيئاً نسي أن يكتبه ... يقال له: اللي كبّع كبّع
     
  2. Lark-lover

    Lark-lover Senior Member

    Arabic
    لافات الفوت ما ينفع الصوت

    طارت الطيور بارزاقها
     
  3. إسكندراني

    إسكندراني Senior Member

    أرض الأنجل
    عربي (مصر)ـ | en (gb)
    في مصر نقول مثلا
    اللي راح راح
    أو
    اللي فات مات
    أو
    حصل خير
    أو
    اللي حصل حصل
    أو
    قدّر الله ما شاء فعل
     
  4. Xence Senior Member

    Algeria (Arabic - French)
    بالنسبة للجزائر ، هناك عدة أمثال وتعابير في هذا المعنى ، أذكر منها : ا



    اللي فاتو الكلام يقول سمعت ، واللي فاتو الطعام يقول شبعت

    خلاص العرس وتفرقوا المداحة



    ................
     
  5. ahmedcowon Senior Member

    :في مصر أيضا يوجد تعبير آخر شائع

    بعد العيد ما يتفتلش كحك
     
  6. Arabic Guru

    Arabic Guru Senior Member

    The Occupied Holy Land!
    Arabic - العربية
    شكراً لردكم :)
     
  7. القرطاجني

    القرطاجني New Member

    بعض أزقة تونس
    Tunisian Arabic
    في تونس يقال :
    اللي حج حج واللي عوق عوق (بالشدة على الواو)
    أو مثل الجزائر يقال :
    اللي فاتو الحديث يقول سمعت واللي فاتوا الطعام يقول شبعت
    أو
    دام الفرح واتفرقوا المداحة
    أو
    حصل ما في الصدور
    أو
    اللي برجو بالمرمى يموت في سطل بغلي
    أو
    إلي استانس بالحفى، ينسى صباطو (من اعتاد المشي حافيا، ينسى حذاءه)
     
  8. jawad-dawdi Senior Member

    morocco
    moroccan arabic
    في المغرب للدلالة على نفس الشيء نقول

    اللي ادى شي اداه، واللي زلق جا على عين قفاه

    lli dda ci ddah, welli zlag ja 3la 3ayn gfah

    الذي أخذ شيئا أخذه، والذي تزحلق وقع على قفاه

    ونقول كالجزائريين والتونسيين المثل

    إيلا فاتك لكلام قول سمعت، ويلا فاتك الطعام قول شبعت

    ila fatek leklam gol sme3t, wila fatek tt3am gol cbe3t

    وإذا هم شخص بفعل شيء لا يمكن التراجع عنه والخوف من الفشل جعله مترددا تشجعه بالقول

    اللي ليها ليها

    lli liha liha

    ما هو لها، لها

     
    Last edited: Mar 3, 2014
  9. abdalhamid Senior Member

    Palestine
    Arabe
    في فلسطين نقول :

    خلاص اللي ضرب ضرب و اللي هرب هرب
     
    Last edited: Mar 4, 2014
  10. Arabic Guru

    Arabic Guru Senior Member

    The Occupied Holy Land!
    Arabic - العربية
    شكراً لردكم والتواصل يا سادة
    :)
     
  11. Schem

    Schem Senior Member

    Unaizah
    Najdi Arabic
    بعض الناس بعد يقولون "خيرة" بنفس المعنى وتستخدم بتجربتي بشكل أوسع من الأمثال اللي ذكرته
     
  12. إسكندراني

    إسكندراني Senior Member

    أرض الأنجل
    عربي (مصر)ـ | en (gb)
    بالعربي الفصيح
    فات الأوان
    لا تستعمل للمواساة فقط تعبيرا عن فوات الفرصة
    نستعملها في مصر كثيرا
     

Share This Page