a altre/a un altre

Discussion in 'Català (Catalan)' started by Julia02, May 24, 2013.

  1. Julia02 Member

    Castellano
    Hola,

    Com es diu?

    "conec a altre locutor" o "conec a un altre locutor"

    Gràcies
     
  2. Agró

    Agró Senior Member

    High Navarre
    Spanish-Navarre
    "conec un altre locutor"

    (sense preposició)
     
  3. languinguin Member

    Catalan.
    :tick:
     
  4. gvergara

    gvergara Senior Member

    Santiago, Chile
    Español
    I què passa amb el plural? Cal dir altres o d'altres?

    No vaig anar a la festa amb en Jordi i la Rosa. Vaig anar-hi amb altres/d'altres amics.


    A més a més, és correcte dir en català Vaig anar a la festa amb un amic altre que (=diferent) en Jordi? Gràcies per endavant,

    Gonzalo
     
  5. Doraemon- Senior Member

    Spain
    "Spanish - Spain"
    Doncs depén. Al teu exemple seria "amb altres amics".
    El "de" (partitiu) cal utilitzar-lo si el grup del què parles està implícit (és una mica com el "en"), és a dir, si "altres" fa funció de pronom, i no de determinant que acompanyi al nom.
    Alguns païssos tenen un sistema proporcional, i ALTRES païssos tenen un sistema majoritari.
    Hi ha païssos amb un sistema proporcional, i n'hi ha D'ALTRES que el tenen majoritari. (La referència a "païssos" està implícita/pronominalitzada).
    CUB - altres o d’altres < Dubtes lèxics, fraseologia i locucions < Qüestions gramaticals

    I a la segona pregunta sí, "un altre que..." em sembla bé, no hi veig cap problema.
     
  6. gvergara

    gvergara Senior Member

    Santiago, Chile
    Español
    Gràcies Doraemon-. Una altra pregunta... quan cal utilitzar proposició de lloc abans de un/a altre/a, altre (s), s'ha d'emprar en o a?
    Jo estimo molt els meus cosins, però ells viuen a/en un altre país.
    Jo estimo molt els meus cosins, però ells viuen a/en altres països
    .

    Gràcies de nou,

    Gonzal·lo
     

Share This Page