1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Alofone

Discussion in 'Română (Romanian)' started by irinet, Jan 23, 2013.

  1. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    Bună,
    Avem pe aici cunoscători de fonetică și fonologie? Dacă da, care sunt alofonele lui 'h'? Sau litera 'h' se pronunță [h] în orice situație?
    De exemplu, e vreo diferență între 'cehi' și 'hrană'?
     
  2. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    Chiar m-ai pus pe gânduri: un afon - doi afoni, respectiv un alofon-doi alofoni?
    Eu mă gândisem la un fonem - două foneme și pe aici știam că se spune 'alofone'. E vorba de pluralul neologismelor și regula care se aplică. Cine știe?
     
  3. farscape mod-errare humanum est

    Ottawa, Canada
    Romanian
    La dicţionar zice un alofon - două alofone dacă vorbim de foneme. Altfel pluralul este allophone-i (definiţie după wiki: "In Quebec, an allophone is a resident, usually an immigrant, whose mother tongue or home language is neither English nor French."

    Best,
    .
     
  4. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    Deci, practic ar avea 2 pluraluri, în funcție de ce anume reprezintă. Eu știam doar primul sens. E interesant să aflu că se poate referi și la persoane. Cred că e o extindere semantică.
     
  5. farscape mod-errare humanum est

    Ottawa, Canada
    Romanian
    E o extindere quebecoasă, ca să zic așa ;), care rezolvă și problema sunetului "h" prin omitere :p

    Later,

    .
     

Share This Page