1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

anar-se'n d'un lloc

Discussion in 'Català (Catalan)' started by merquiades, Feb 3, 2011.

  1. merquiades

    merquiades Senior Member

    France
    USA Northeast
    Hola a tothom.
    Es diu:
    No puc esperar. Ara mateix me'n vaig. (Jo me marxo... d'un lloc)

    Però, si jo dic clarament el lloc des d'on me marxo faig servir també aquest pronom (en)??? En realitat no substitueix res...
    No puc esperar. Ara mateix jo me'n vaig d'aquesta ciutat. O
    No puc esperar. Ara mateix jo em vaig d'aquesta ciutat.
    (Me marxo d'aquesta ciutat)

    Moltes gràcies,
    Salut!
     
  2. Ssola Senior Member

    Català - Barcelona
    Anar-se'n és la forma pronominal del verb anar. Aquests pronoms febles formen part del verb i mai substitueixen cap sintagma. De fet, si vols substituir el sintagma que indica el lloc d'on parteixes pots dir "Me ne'n vaig".

    Que la forma pronominal d'un verb dugui dos pronoms és poc freqüent, però també ocorre amb sortir-se'n (o eixir-se'n) i tornar-se'n ("Me'n torno cap a casa").
     
    Last edited: Feb 3, 2011
  3. Lurrezko

    Lurrezko Senior Member

    Junto al mar
    Spanish (Spain) / Catalan
    D'altra banda, i com a acotació al marge, el verb marxar no és pronominal:

    Ara mateix marxo
     
  4. merquiades

    merquiades Senior Member

    France
    USA Northeast
    Moltes gràcies als dos, per l'explicació i les correccions. Salut
     

Share This Page