apám azt mondta

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Oct 29, 2012.

  1. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Sziasztok!

    Szülők esetében, általában elhagyjuk a határozott névelőt, például:

    ... Valaki mondja meg, hogyan kell élni,
    Apám azt mondta, ne bánts mást, ...
    ... Anyám azt mondta, hogy boldog légy,

    (Az LGT idézet azért, hogy ne saját magamat idézzem, plusz mert az idézett dal igazán szép ....)

    Véleményetek szerint, elfogadható-e a határozott névelő ilyen (vagy ehhez hasonló) kontextusban?
    Tehát pl. Az apám azt mondta, ne bánts mást ... Az anyám azt mondta, hogy boldog légy ... vagy Tegnap találkoztam az apámmal ...
     
    Last edited: Oct 30, 2012
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Szia Francis!

    Szerintem elfogadható, de első látásra a következőket látom:

    Először is figyelembe kell venni, hogy a névelő használata elég későn jelent meg a nyelvünkben, tehát eredetileg nem volt rá szükségünk és valószínű, hogy többször el lehetne hagyni manapság is, mint ahogy azt gondolnánk. (Csak nem föltétlen akkor, amikor elég sokan teszik, divatból. De itt nem erről van szó.)
    Másodszor: a határozott névelő arra utal, hogy egy sor valószínűsíthető figura közül épp az apám/anyám intelmeit választom ki, márpedig a dal nem ezt sugallja szerintem, hanem azt, hogy "a szüleim ezekkel a gondolatokkal indítottak útnak az életbe" (nem másokkal ellentétben). Azaz, nem az a lényeg, hogy pl. Józsi bácsi ezt mondta, de az apám valami teljesen mást, hanem hogy a szüleim mit mondtak, hogy a tarsolyomban mit hordoztam az "élet kezdetén".
     
    Last edited: Oct 30, 2012
  3. Olivier0 Senior Member

    Toulouse
    français - France
    Szerintem elég gyakori jelenség magyarul, ha személyragos a mondat eleji főnév.
    Pl. azt olvastam azelőtt: "Erőfeszítéseit siker koronázta..." és nem biztos, hogy ez más árnyalat, mint "Az erőfeszítéseit...", mivel előfordul magyarul, hogy két alak eléggé egyenértékű, ld. nemrég itt honnan/honnét, meg söprű/seprű, fölött/felett, stb.
    -- Olivier
     
  4. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Szerintem mindkettőtöknek igaza van, de csak részben (gondolom...). Pl. "rég nem találkoztam apámmal" nekem természetesen hangzik, de "rég nem találkoztam szomszédommal" nem ... (habár hallani ilyeneket is, ahogy Zsanna modja).

    Tehát az anya, apa szavak (szerintem) azért használosak névelő nélkül is, mert eleve egy konkrét személyt jelentenek (mint amikor nevén nevezünk valakit). Ilyen van más nyelvben is, pl. az olaszban.
     
  5. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Féltem, hogy ezt mondod, francis.:D Az olaszban nagyon világos az erre vonatkozó szabály, de magyarban ilyenről nem tudok. Kétségtelen azonban, hogy valami párhuzam létezik valahol.

    Birtokos személyrag nélkül (köszi, Olivier0, hogy felvetetted:)) ugyanis valahogy így lenne a mondat: "Apa azt mondta, ne bánts mást, anya meg azt, hogy boldog legyek" és névelő ekkor sem kell - legalábbis akkor, ha a beszélő a saját szüleit idézi.
    A határozott névelős változat (plusz az utolsó ige más alakban ragozva) viszont garantáltan más szüleit említi: "Az apa azt mondta, hogy ne bánts mást..."
     
  6. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Tudom ...:)

    (Már mennem kell ... holnap majd reagálok részletesebben, mert a téma érdekel)
     

Share This Page