Artículo con los días de semana ¿Obligatorio u opcional?

Discussion in 'Català (Catalan)' started by Gamen, Mar 13, 2014.

  1. Gamen Senior Member

    Near Buenos Aires
    Spanish Argentina
    Bon dia.
    Una nova pregunta.
    En català, és opcional o obligatori com en castellà col · locar l'article entre el verb i el dia de la setmana?
    exemple:

    Voy el lunes al teatro. Vaig (el) dilluns al teatre.
    Vamos el domingo al cine. Anem (el) diumenge al cinema.
    Van el sábado al gimnasio. Van (el) dissabte al gimnàs.

    Moltes gràcies per la vostra ajuda.
     
  2. ACQM

    ACQM forera que modera

    Manresa (Barcelona)
    Spain - Spanish
    En català, normalment s'usa l'article per referir-se en general a un dia de la setmana per explicar costums, horaris, ... "El dilluns faig classes d'anglès"(= Tots els dilluns) o "El dimarts és el dia de l'espectador al cinema i hi ha descomptes" (=tots els dimarts) o "El diumenge dinem a casa dels meus pares"="Els diumenges dinem a casa dels meus pares.

    Quan ens referim a un dia concret no posem l'article: "(Aquest) Dilluns tinc hora al dentista", "Dijous (passat) vaig trobar-me el Miquel i vam xerrar una estona", "Diumenge (que bé) dinarem a casa dels meus pares".
     
  3. Elessar

    Elessar Senior Member

    Valencian Country
    Catalan (Valencian), Spanish (Spain)
    Davant dels dies de la setmana, per a indicar immediatesa (pròxima o passada), es pot ometre l'article: Dijous que ve anirem al cine. Vingué dijous passat.
     
  4. Gamen Senior Member

    Near Buenos Aires
    Spanish Argentina
    Moltes gràcies per la vostra explicació. Ara vaig poder entendre.


    En els meus exemples puc tant ometre-los o posar-los, no?

    Voy el lunes al teatro. Vaig il dilluns al teatre.
    Vamos el domingo al cine. Anem il diumenge al cinema.
    Van el sábado al gimnasio. Van il dissabte al gimnàs.
     
  5. merquiades

    merquiades Senior Member

    France
    USA Northeast
    Vaig dilluns al teatre. Anem diumenge al cinema. Van dissabte al gimnàs.
    No és com en castella. No es fa servir l'article quan fa referència a un dia concret de la mateixa setmana on som.

    Vaig el dilluns al teatre (Voy los lunes al teatro). Anem el diumenge al cinema (Voy los domingo al cine). Van el dissabte al gimnàs (Voy los sábados al gimnasio).
    En canvi, quan es tracta de generalitats i situacions habituals, s'hi posa l'article, en singular. En castellà es fa servir el plural.

    Quan es tracta d'una data concreta s'hi posa també l'article.
    El dilluns 17 de març vaig al teatre.
     
  6. Gamen Senior Member

    Near Buenos Aires
    Spanish Argentina
    Moltes gràcies Merquiades.
    Claríssima la teva explicació.
     

Share This Page