az igék felosztása a cselekvés lefolyásának módja szerint

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Dec 1, 2013.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Ha ismeri valaki a szláv nyelveket, tudja, hogy ott vannak olyan mozgást jelölő igepárok, melyekről az okos angol irodalom a neten azt írja, hogy a szláv nyelvekre jellemző. A mi csodálatos magyar nyelvünk, viszont elég tarka ahhoz, hogy sok minden megtalálható legyen benne. Az angol irodalom ezeket a szláv igepárokat "determinate - indeterminate pairs" nevezi. Röviden, ugyanaz, mint a mi: megy - jár, hoz - hord igéink. Ilyen igepárok szerintem más Európában beszélt nyelvekben nincsenek.

    1) lehet a magyar igéket a megy-jár, stb igékhez hasonlóan csoportosítani, mi a nevük? (magyar? angol?)
     
    Last edited by a moderator: Dec 1, 2013
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Encolpius, azt hiszem arra a felosztásra gondolsz, amiben az igéket aszerint csoportosítjuk, hogy a lefolyásuk módja milyen: tartós-huzamos (verbum durativum, continuativum), ami hosszabb ideig tartó cselekvést jelöl ill. mozzanatos (verbum momentaneum), ami egy pillantig tartó vagy egyszeri befejezett cselekvést fejez ki (általában vagy képző - pl. durran, zuhan - vagy igekötő segítségével: pl. feláll, bezörget).

    Az előbbi csoportnak van további két alcsoportja aszerint, hogy a cselekvés folyamatos vagy meg-megszakadó: folyamatos történésű (imperfektív) igék (pl. vár, ír, megy) és a gyakorító (frekventatív, iteratív) igék (pl. ver, dobál, tologat).
    A mozzantos csoportban a cselekvés kezdő pillanatára utaló igéket kezdő igéknek hívják (pl. éled, gyullad)

    Nem tudom, hogy van-e újabb megközelítése mindennek (forrás: Benczédy-Fábián-Rácz-Velcsov : A Mai Magyar Nyelv, a könyvem 1971-es kiadású!), azt sem, hogy mindez honnan eredeztethető, de az logikus lenne, hogy a mögöttes jelentést valamilyen formában minden nyelv kifejezhesse. (Még ha nem is használják a csoportosítást ugyanúgy, mint mi vagy teljesen más nyelvtani formát használnak. Igaz, olyan is van, hogy érezzük: képtelenek vagyunk mindent lefordítani, amit egy szó kifejez.)

    Az angol elnevezéseket nem ismerem, de a latin elnevezés valószínűleg segít eligazodni a szakembernek. (Mert egy nem szakembernek nincs szüksége belemenni ilyen részletességgel a magyar nyelv rejtelmeibe...:))
     
    Last edited: Dec 1, 2013
  3. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    akkor konkrétan a magyar megy - jár igepárt melyik csoportba sorolhatjuk? Csak, hogy tudjam, hol keresni és további információt gyűjteni...
    Nem hiszem, hogy a magyar és szláv nyelveken kívül más általam ismert nyelvek ki tudnák fejezni két külünböző igével/igemóddal a "járok iskolába, de ma nem megyek iskolába" mondatot...de majd ezt máshol fogom megkérdezni...
     
    Last edited: Dec 1, 2013
  4. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    A megy-jár igepárt nem láttam a fenti könyv adott részén, és nem tudok róla, hogy milyen kategórába lehetne őket besorolni, de az össszes nyelvi (különösen jelentéssel kapcsolatos) jelenségnek nincs föltétlen mindig valami nyelvtani kategórája.
     
  5. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    nem könyvre gondoltam....nekem ez érettségi tételnek is bejönne...:D persze én sem tudom a választ...szerintem diákkoromban szoktunk ilyen besorolásokat csinálni, gondoltam valaki tudja...szerinem a megy-jár, visz-hord igéknek lehet kategóriája...persze egy magyarnak nem kell tudnia... :)
     

Share This Page