1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Barnacle

Discussion in 'Română (Romanian)' started by vincix, Feb 18, 2013.

  1. vincix Senior Member

    Romanian
    Aș vrea să știu cum aș putea traduce în românește „barnacle”. Dicționarul WR îmi zice „specie de scoică”, google translator îmi zice „lipitoare”, pentru care știu că există „leech” oricum. E tot una dintre speciile pentru care româna nu are denumire?

    [later edit]
    Am găsit ulterior varianta scoică-rățușcă, dar nu știu cât de corectă este, mai ales am senzația că limitează cumva clasa din care face parte - adica „scoica-rațușcă” s-ar putea referi numai la anumite specii din clasa din care face parte.
     
    Last edited: Feb 18, 2013
  2. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    Îl citează o lucrare științifică despre crustacee (PDF), "Specii invazive marine, dulcicole și terestre" - 'ciriped lepadid' sau 'ciriped cu peduncul de fixare mobilă' sau cred că poți să scrii doar 'ciriped'.
    Pluralul e feminin. Oricum, e hermafrodit deci, putem să alegem ce gen dorim.
    www.specii-invazive.ro
     
    Last edited: Feb 18, 2013
  3. farscape mod-errare humanum est

    Ottawa, Canada
    Romanian
    Barnacle e un animal deosebit, ca să zic aşa: două categorii profesionale sunt foarte interesate de aceste animale: marinarii şi electroniştii.

    În primul caz acest melc/moluscă se ataşează de coca vaselor maritime ( mai ales a celor făcute din lemn dar nu numai!) şi le îngreunează deplasare (formă şi masă) ceea ce l-a facut să fie un adevărat pest de secole (am avut ocazia să le observ şi în acvariul de acasă).

    În al doilea caz, este o operaţie executată asupra unui circuit electronic prin care se adaugă una sau mai multe componenete mai mult sau mai puţin suspendate deasupra circuitului imprimat. Operaţia ca verb sau rezultatul, ca substantiv se numesc tot barnacle.

    Deşi nu o recomand, forma (molusca) barnaclu (seamănă cu rilu' de la... reel!) se poate întâlni în texte româneşti pe 'Net - variantele propuse de irinet sunt cele mai potrivite deocamdată.

    Articolul acesta s-ar putea să ajute sau să încurce lucrurile şi mai mult... (şi ei sunt cu scoica-răţuşcă, pe bune... )

    Later,
    .
     

Share This Page