concordança en un frase (causatiu)

Discussion in 'Català (Catalan)' started by mackyaj, Apr 6, 2014.

  1. mackyaj Junior Member

    English - British
    Hola, bon dia.

    Crec que hi ha més concordança entre el pronom i el participi en el català que en l'espanyol:
    Masculina: ¿El armario? Tom lo ha hecho. L'armari? Tom li ha fet.
    Femenina: ¿La silla? Tom la ha hecho. La cadira? Tom l'ha feta.

    Amb el flexió en participi - fet / feta.

    Però s'aplica la concordança en un frase 'causatiu'?

    Masculina: ¿El chico? Tom lo ha hecho llorar El noi? Tom li ha fet plorar
    Feminina: ¿La chica? Tom la ha hecho llorar. La noia? Tom l'ha feta plorar.

    Salutacions i gràcies.
     
  2. ernest_

    ernest_ Senior Member

    Barcelona
    Catalan, Spain
    El participi ha de concordar en nombre i gènere, sempre que el complement directe estigui substituït pronominalment i sigui femení:
    http://www.ub.edu/criteris-cub/criteri.php?id=1159

    És igual si la frase és causativa (tot i que no entenc del tot què vol dir).

    Per cert, el pronom acusatiu de tercera persona és el/la, no li, per tant:

    L'armari? Tom li ha l'ha fet.
    El noi? Tom li ha l'ha fet plorar.
     
  3. mackyaj Junior Member

    English - British
    Molt bé.

    Llavors les frases femenines serien correctes, no?

    Gràcies
     
  4. ernest_

    ernest_ Senior Member

    Barcelona
    Catalan, Spain
    Tal com ho entenc, sí, serien correctes.
     

Share This Page