csődör

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Jul 15, 2012.

  1. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Sziasztok,

    A következő szavam :) a csődör. A kérdésem tkp. az, hogy Magyarországon az "átlagember" számára egyértelműen ismeretes-e ennek a szónak az értelme, és hogy a köznylevben hasznalatos-e.

    Pontosítás:

    A kérdésem abból adódik, hogy a közvetlen környezetemben élők, akik ugyan beszélnek magyarul, de nem olvasnak magyar könyveket, általában nem ismerik a csődör szót (ugyanez vonatkozik a mén szóra is).
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Szerintem minden gond nélkül igent mondhatok erre (bár a fiatalabb korosztály nevében nem beszélnék).
    A köznyelvi használata azonban lehet, hogy gyakoribb, mint a méné, mivel más (pejoratív, időnként gúnyos vagy ironikus) értelemben is használják: "erős nemi képességű férfi" - az értelmező szótár meghatározása szerint, de szerintem így le van egyszerűsítve a dolog.
    Az illetőre nézve pejoratív a használat, mivel a "macsó" kifejezés elődjének is tekinthető talán, de valahogy más színezettel.
     
  3. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    A macsónak inkább csak a körítése nagy, a csődörnek mása.

    A magyar nyelvben rengeteg állattartással kapcsolatos szó van, a lovakra kifejezetten, mert lovas nép voltunk, de mivel a mára jelentősen visszaszorult az állattartás, így a mai emberek egy része ezeket a szavakat már nem ismeri, mert már nincsen rájuk szükségük a mindennapi életükben.

    A ló mára ritka állattá vált, régebben viszont szinte minden magyarnak volt lova, lovakon jöttek ide hont foglalni.

    A csődör is mént jelent, de míg a mén általánosabb értelmű, a csődörben hangsúlyosabb a nemi jelleg, a csődör egy biztosan potens mén.
     

Share This Page