dovolit se

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by Encolpius, May 11, 2013.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Dobrý den, chce se zeptat rodilých mluvčích, jak často používají sloveso dovolit se, jestli se vůbec to sloveso používá, můžete mi event. napsat pár příkladů, kdybyste ji použili? Je to sloveso spíše spisovné? Nikdy jsem to neslyšel, nečetl. Znám dovolit a dovolit si. Děkuji.
     
  2. MikeLynn

    MikeLynn Senior Member

    Též dobrý den, sloveso dovolit se ve smyslu požádat o svolení jsem opravdu naposledy použil, když jsem byl dítě - dlouhá to doba - asi když jsem někomu chtěl říci, že se musím (prvně) dovolit rodičů :D M&L
     
  3. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Je to spisovné.
    Nepoužívá se to často, ale nepatří to mezi archaismy.
    Děti ve škole se dovolují, když chtějí jít na záchod.
    MikeLynn se dovolil rodičů, zda může jít na disco.
    A kdyby si někdo chtěl hrát se slovy, tak by mohl říci, že se dovolil Miloše Zemana jako prezidenta ČR. Volil ve volbách dvakrát, až se ho dovolil a stal se prezidentem.
     
  4. kirmakX6on Junior Member

    Praha
    Czech
    spisovné určitě je, ale řekl bych, že je to knižní...tj. očekával bych to hlavně v psaném, zvláště beletristickém textu

    v běžné mluvě bych to očekával jen velmi výjimečně, já osobně nevím o tom, že bych to kdy používal, ani nevím o tom, že bych slyšel to někoho používat

    pár příkladů z korpusu současné češtiny:
    ... Usedl jsem do křesla naproti otci a dovolil se, jestli ho můžu vyrušit. ...
    ... Vzpomíná, jak si přinesl k Marii máslové koláčky a dovolil se, zda jí smí také jeden nabídnout. ...
    ... Brodskij najednou ožil, přihlásil se jako ve škole a dovolil se na záchod. ...
    ... Myslíte, že se naštval jenom proto, že jsme se dovolili knihovníka a ne jeho? ...
    (pozn. řeč je o zákazu používání mobilních telefonů ve školách) ... Když si děti chtějí zavolat, mohou se dovolit. ...
     
  5. bibax Senior Member

    Czech
    Také to znám ze školy:

    Když chcete jít na záchod, musíte se dovolit! (říkala nám soudružka učitelka)

     
  6. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Já mám takovýá pocit, že jsem to slyšel v případech otázky:
    "Dovolil ses?"
    "Dovolil se Tě?"
    Ale v jiném případě mne nenapadá situace, kdy by to nevypadalo strojeně.
     
  7. bibax Senior Member

    Czech
    Tak to znám také z dětství. Když jsem například snědl něco, co bylo pro někoho jiného, tak mně máma řekla: "Dovolil ses?" nebo "Příště se dovol."
     

Share This Page