er iets (op?) tegen hebben

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by Syzygy, Nov 13, 2012.

  1. Syzygy Senior Member

    German
    Hallo, allemaal.

    Zit er een nuance tussen "Ik heb er niets tegen." en "Ik heb er niets op tegen."? Ze betekenen allebei "Van mij mag dat.", toch?

    Bedankt!
     
  2. Couch Tomato

    Couch Tomato Senior Member

    Russian & Dutch
    Volgens mij heb je gelijk. Ik zie zo even geen verschil tussen deze twee constructies.
     
  3. Lopes

    Lopes Senior Member

    Brussels
    Dutch (Amsterdam)
    'Er iets op tegen hebben' betekent zoiets als tegen de situatie zijn of tegen een plan ofzo. 'Er iets tegen hebben' slaat meer op specifiekere zaken of objecten. Bijvoorbeeld, 'ik heb er niets op tegen dat jullie gaan trouwen' en 'ik heb niets tegen jullie huwelijk'.
     
  4. Syzygy Senior Member

    German
    Ah, bedankt. "Op tegen" kan je dus niet met een direct object gebruiken, alleen maar met een bijzin.
     
    Last edited: Nov 13, 2012

Share This Page