félbolond

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Dec 7, 2013.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Ismeritek a félbolond szót? Aktív szókincsemben biztosan nincs benne. El sem tudtam képzelni, milyen a félbolond ember, a szótár szerint pedig nem is bolond, hanem hóbortos, ami egy picit ugye mást jelent. Vagyis a bolond sértő, a félbolond nem sértő? És hogy lehet valaki félbolond? Valaki lehet féltestvér, de félbolond... Köszi
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Igen, legalábbis olyan értelmben, hogy nem ismeretlen... Mert ahogy így rákérdezel, egyből kiderül, hogy mennyire nem könnyű meghatározni. Igen, a hóbortos jó szinoníma szerintem, mert annyira "bolond", hogy normálisnak nem nevezhető, de teljesen nem bolond az illető, mert az alapvető dolgokat el tudja látni "normálisan"... Az biztos, hogy ezzel nem ajánlatos hízelegni senkinek, éppen ezért szerintem szemébe nem szokták mondani az ilyen illetőnek.
    Valami példamondatot kellene írnom, de ezt a késői órára való tekintettel elhalasztom.
     
  3. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Ha lehet félholt, akkor miért ne lehetne félbolond :)? .... Nem tudom, hogy mennyire létezik pontos definíciója az ilyen szavaknak, de ismerem és talán néha használom is, kb olyan értelemben ahogy Zsanna mondja.
    Szerintem a félbolond is sértő. Lehet, hogy csak "félig", illetve nem annyira mint a bolond vagy a hülye, de az.
     
  4. franknagy Senior Member

    Szerintem az annak címzett szermély sértődékenysége dönti el, hogy számára sértő-e.
    Nem utolsósorban az is, hogy ki mondja neki.
    No meg az is, hogy meg merjük-e mondani a támadó félnek, hogy haragszunk rá.

    Több hasonló "fél-" szó van az elmeállapotról, ami egészen sértő lehet:
    félhülye,
    féleszű,
    félnótás,
    félcédulás.

    Kicsit bonyolultabb: Csak fél egyig lehet vele beszélni."
    Ugyanis egyre hülyébb lesz.

    Az énekhangról: "Úgy énekel, mint akit fél tökre kiheréltek."
     
  5. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Félhülye.
    Félnótás.
    Félcipő.
    Félkegyelmű.

    Szóval nincsen semmi probléma a félbolonddal sem, de legalábbis annyi azért nincsen, mint a teljesen bolonddal.
     
  6. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Tudom, hogy off-topic és ki lesz törölve, de véletlenül vettem észre, egy hónapos csak a kérdésem és rekordnézettsége van, már több mint kétezren megnézték...nem értem, mi lehet benne olyan érdekes :confused: :)
     
  7. franknagy Senior Member

    Mert az emberek szeretik lehülyézni a másikat, és örülnek neki, hogy bővített szókinccsel tehetik meg.
     

Share This Page