Ge en gij

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by CapeGrysbok, Feb 11, 2013.

  1. CapeGrysbok New Member

    Nederlands-België / Français
    Zou "ge" en "gij" (terug) standaardtaal moeten worden? Volgens mij zou dit veel helpen in het veralgemenen van het Nederlands in Vlaanderen, maar ik zou hier graag wat meer visies over horen. Laat alle bedenkingen maar komen!
     
  2. Peterdg

    Peterdg Senior Member

    Belgium
    Dutch - Belgium
    "Ge" en "gij" zijn standaardtaal wat mij betreft.

    Het Spaans kent hetzelfde fenomeen: een verschillend persoonlijk voornaamwoord en vervoeging voor de 2de persoon in Latijns Amerika ("voseo"" genaamd). Men heeft jaren geprobeerd het uit te roeien en het niet gelukt. Wel, in het Nederlands zal het ook niet lukken; men schaft niet ongestraft een tweede persoonsvorm af van hogerhand. "Ge" en "gij" zijn ingebakken in het Vlaamse taalgevoel.

    En ik vraag me af waarom de Geert Van Istendaels daar zo tegen zijn.
     
  3. triptonizer Senior Member

    Ghent - Belgium
    Nederlands - België
    Ik ben er niet voor of tegen. Ik kan enkel mijn eigen gebruik beschrijven (niet: verdedigen). Ik zeg zowel "je" als "ge", maar in andere situaties: "ge" is voor mijn gevoel het meest vertrouwelijk, gereserveerd voor de beste vrienden. Mensen die ik net iets minder goed ken maar waar ik toch geen beleefdheidsvorm voor wil gebruiken, spreek ik aan met "je". Bij kleine kinderen probeer ik consequent te blijven, en dat komt er dan op neer dat ik altijd "je" gebruik. Daardoor werk ik ongetwijfeld mee aan het uitroeien...
     
  4. Denbruno New Member

    Nederlands - België
    Ik ben ook niet echt voor- of tegenstander, maar enkele bedenkingen:
    - ga je de oude grammatica dan opnieuw volgen? Ge werdt bijvoorbeeld? Of zie je dit ter vervanging van 'je'? Je moet rekening houden met het feit dat de grammatica erg verschilt (verglijk speel je - speelt ge, dt in verleden tijd, ...).
    Ik wil er niet aan denken hoe we de verleden tijd van Engelse werkwoorden dan zullen vormen, nu we al zitten met vormen als gedeletet...

    - Zelf gebruik ik erg vaak 'ge', steeds in informele gesprekken. Ik vind registers een leuk fenomeen in de taal, men hoeft naar mijn mening niet alles goed te keuren voor het formele register. Wat meer moeite doen is misschien net een vorm van respect in een formeel kader?

    Interessante discussie wel.
     
  5. Peterdg

    Peterdg Senior Member

    Belgium
    Dutch - Belgium
    Ik gebruik ook "jij" en "u" in schrijftaal maar in een normaal gesprek gebruik ik "ge"/gij".

    Hoe we moeten spellen in het Nederlands, is een ander, heel lang en triest verhaal.
     
  6. marrish

    marrish Senior Member

    اُردو Urdu
    Mag ik op een woordje uitleg rekenen over de oude (wel, blijkbaar nog steeds van toepassing!) grammatica? Ik hoop dan ook dat dit onderwerp bij deze ''thread'' hoort.
     
    Last edited: Feb 17, 2013
  7. Peterdg

    Peterdg Senior Member

    Belgium
    Dutch - Belgium
    Geen probleem:).

    Het is eigenlijk geen "oude" grammatica; alleen, het wordt niet meer onderwezen omdat de zogezegde standaardtaal enkel met je/jij werkt.

    Het verschil is het volgende:

    Jij leert.
    Leer jij? (zonder "t")

    Gij leert
    Leert gij? (met "t")

    Jij wordt.
    Word jij? (zonder "t" omdat "leer jij" ook zonder "t" is)

    Gij wordt.
    Wordt gij? (met "t" omdat "leert gij" ook met "t" is)

    Jij ging. (zonder "t")
    Gij gingt. (met "t")
    Gingt gij? (met "t")

    Jij werd (zonder "t" omdat "jij ging" ook zonder "t" is).
    Gij werdt. (met "t" omdat "gij gingt" ook met "t" is)
    Werdt gij? (met "t" omdat "gingt gij" ook met "t" is).
     
    Last edited: Feb 17, 2013
  8. Denbruno New Member

    Nederlands - België
  9. CapeGrysbok New Member

    Nederlands-België / Français
    Een kleine, persoonlijke opmerking bij de link die hierboven is geplaatst:

    Mijn taalgevoel vertelt mij wel dat "had" een in deze link een verleden tijd is, dat dus nooit een vervoegings-t nodig heeft. Ik gebruik persoonlijk nooit een -t in de verleden tijd met gij. Zo zeg ik dus "gij kwam naar mij", "kwam gij naar mij?". Ook: "gij werkt", "werkte gij?". Die "hadt gij" lijkt mij precies toch een fantasietje van een paar (Noord-)Nederlandse taalkundigen, voor mij ziet het er even fout uit als "werdt jij?". In alle teksten die gebruik maken van "gij" die ik heb gelezen, ben ik een vorm in de zin van "hadt gij" nog niet tegen gekomen.

    De kwestie van grammaticaregels maakt natúúrlijk uit van deze thread, anders zou ze vrij zinloos zijn... Laat maar komen!
     
  10. Denbruno New Member

    Nederlands - België
    Ik zei daarom ook de oude grammatica om een belangrijke reden; deze verschilt erg van het hedendaagse gebruik (in oud-Nederlandse teksten zal je gemakkelijker 'speeldet gij' of dergelijke terugvinden). Mijn opmerking gereformuleerd: passen we oudere, maar reeds bestaande regels toe, of maken we nieuwe regels gebaseerd op hoe 'ge' en 'gij' nu gebruikt worden? Dit is een vrij belangrijke vraag natuurlijk, de topic starter had het over (terug) standaardtaal worden van 'ge' en 'gij'.
     
  11. CapeGrysbok New Member

    Nederlands-België / Français
    Laat deze vraag dan ook een deel van het onderwerp zijn...
     
  12. eno2

    eno2 Senior Member

    El Hierro de Canarias
    Dutch-Belgian
    Is volgens mij standaardtaal, zoals iemand al zei.
     
  13. Kabouterke Senior Member

    Brussels, Belgium
    English - American
    De vraag of "gij/ge" standaardtaal is is niet betwistbaar: Het is geen standaardtaal. In het wikipedia artikel over standaardtaal staat dat een standaardtaal een taalvariëteit is waarvoor de "papieren norm" geldt. Het is terug te vinden in woordenboeken, grammaticaboeken, stijlgidsen, enz. Alle officiële communicatie van de Belgische/Vlaamse overheid, organisaties, mutualiteiten, enz. maken gebruik van u/jij. Daarnaast maken vrijwel alle Vlaamse nieuwszenders, radioprogramma's, publicaties (noem maar op) gebruik van de standaarde u/jij-combinatie. Bovendien bestaat er geen enkel Vlaamse NT2- (Nederlands als tweede taal)boeken waarin gij/ge en de bijbehorende vervoegingen worden geïntroduceerd en dus wordt het niet onderwezen. Geloof me, ik geef les Nederlands in Brussel en heb alle bestaande Vlaamse leerboeken gezien of gebruikt. Ook Vlamingen gebruiken jij/u in e-communicatie: facebook, sms'en tussen vrienden en familieleden worden vaak met jij/u geschreven. Gij/ge is dialect en dat valt niet te ontkennen.

    Het is een andere kwestie of Vlaanderen zijn eigen standaard zou moeten hebben. Ik vind zelf dat een eigen standaard heel wat problemen zou oplossen. Zoals ik reeds zei, geef ik les aan Franstaligen maar ook aan andere Europese professionelen en volwassenen in Brussel. Zij vinden het hoogstirritant zich te realiseren dat de jij/u-vorm in de praktijk nooit in Vlaanderen wordt gezegd pas nadat ze de jij/u-vorm onder de knie hebben.

    De ene gedeelde taalunie in Vlaanderen en Nederland is een geweldig idee, en ik vind dat corresponderende inspanningen ook hun nut kunnen hebben. Maar ik ben echter voor een aparte standaard zoals het verschil tussen Brits Engels en Amerikaans Engels. Het is duidelijk dezelfde taal maar de landen hebben toch de vrijheid om regionale woordenschat en grammatica te reguleren. Waar ik niet voor ben is een totale herziening van de taal, zoals de verdialectisering voorgesteeld door [vlaamsetaal punt be]. Het is te artificieel en verschilt te veel van de huidige standaardtaal alsook van de verschillende dialecten in Vlaanderen die niet al de voorgesteelde grammaticale structuren delen, om als standaardtaal van Vlaanderen te kunnen functioneren.

     
    Last edited: Mar 19, 2013

Share This Page