Genul pronumelui

Discussion in 'Română (Romanian)' started by irinet, Feb 27, 2013.

  1. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    La ce gen se află pronumele personal 'lor' din: "Vestea lor i-a bucurat."
    În "vestea lui" sau "vestea ei", genul este clar. La plural, se pare că avem o problemă.
     
  2. farscape mod-errare humanum est

    Ottawa, Canada
    Romanian
    Aici trebuie să fie vre-un clenci, nu-i aşa? Altfel e prea uşor: la dativ pronumele personal are gen numai la singular persoana a treia (lui, ei) restul formelor sunt neutre. Vestea mea/lor o să te bucure - nu poţi să spui care ce gen are...

    Numai acuzativul face diferenţa la plural (pe) ei, (pe) ele... Nu mă prind :confused:

    Later,

    .
     
  3. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    Păi, persoana întâi și a doua nu au gen, iar pronumele la persoana a treia în limba noastră nu are genul neutru. De asta întreb, dacă nu avem context, cum analizăm? La fel, există și cazul lui 'îi': "Vreau sa-i dau o carte." Cui, lui sau ei?
     

Share This Page