1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Genul pronumelui

Discussion in 'Română (Romanian)' started by irinet, Feb 27, 2013.

  1. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    La ce gen se află pronumele personal 'lor' din: "Vestea lor i-a bucurat."
    În "vestea lui" sau "vestea ei", genul este clar. La plural, se pare că avem o problemă.
     
  2. farscape mod-errare humanum est

    Ottawa, Canada
    Romanian
    Aici trebuie să fie vre-un clenci, nu-i aşa? Altfel e prea uşor: la dativ pronumele personal are gen numai la singular persoana a treia (lui, ei) restul formelor sunt neutre. Vestea mea/lor o să te bucure - nu poţi să spui care ce gen are...

    Numai acuzativul face diferenţa la plural (pe) ei, (pe) ele... Nu mă prind :confused:

    Later,

    .
     
  3. irinet

    irinet Senior Member

    Bucharest
    Romanian
    Păi, persoana întâi și a doua nu au gen, iar pronumele la persoana a treia în limba noastră nu are genul neutru. De asta întreb, dacă nu avem context, cum analizăm? La fel, există și cazul lui 'îi': "Vreau sa-i dau o carte." Cui, lui sau ei?
     

Share This Page