Hogy került a "megbukott, mint ..." szólásba Rottenbiller?

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by franknagy, Apr 7, 2014.

  1. franknagy

    franknagy Senior Member

    Rottenbiller Lipót, Pest polgármestere nem bukott meg, hanem az alábbi cikk szerint a kártyaasztal mellett tette le örökre a talont 1870-ben.

    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9102042

    Hát akkor miért mondjuk a bukott politikusokra, pártvezérekre, szövetségi kapitányokra, hogy "N. N. megbukott, mint Rottenbiller" ?

    Szerintem azért, mert a pergő r-ek és l-ek, és közibük ékelt rövid magánhangzók dallamossá teszik a nevét.
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Még nem hallottam ezt a kifejezést.
     
  3. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Én se ....
     
  4. franknagy

    franknagy Senior Member

    A kártyások is használják a kifejezést: A magas bemondások is megbukhatnak, mint Rottenbiller.
    Öcsém mácsó gőgjében nem akarta elhinni, hogy a feleségem egy-kettőre megtanult ultizni.
    Bemondta a piros betlit, vagyis dupla pénzért egyet sem üt. Letette a piros ászt a talonba, és elindult a piros királlyal, ami ugyebár úr maradt az ász letevésével. Én voltam a második. Nyilván nem tudtam ütni. Hallgattam, mint az a bizonyos végtermék a fűben. Feleségem kontrázott, dobott egy kis pirosat. Öcsém piros betlije már az első ütésben megbukott, mint Rottenbiller.
     
  5. kivàncsi New Member

    Hungarian - Hungary
    Ismeri valaki a kifejezést: 'Igy bolondult meg Rottenbiller is?'
     
  6. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Ebben lehet valami, plusz a név kölönlegesebbé/frappánsabbá teszi magát a mondanivalót. Az, hogy megbukott Szabó és megbolondult szegény Szűcs, az sajnalátos tény, de ha Rottenbiller bukott meg és ráadásul meg is bolondult, az már valami :)...

    A propos, az a benyomásom, hogy (a régebbi) kabaré jelentekben és humoreszkekben szokott szerepelni a Rottenbiller utca is, ha éppen valamilyen pesti utcát kellett kitalálni a poén kedvéért.
     
  7. kivàncsi New Member

    Hungarian - Hungary
     
  8. kivàncsi New Member

    Hungarian - Hungary
    Szoval hogy Rottenbiller megbolondult volna, arrol nem tud senki
     
  9. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Magam részéről biztos nem.
    Tekintve azonban, hogy már a címben említett kifejezéshez sem volt (a források szerint) semmi köze az ilyen nevű polgármesternek, nem lennék meglepve, ha ehhez sem. (Az általam olvasott forrás szerint egyébként az eredeti kifejezés akkor használatos, amikor valakit valamilyen szabálytalanság elkövetésén kapnak.)

    Szerintem valószínűbb, hogy az utcanév (a hozzá kapcsolódó "bolondos" történetek miatt?*) lehet inkább a kifejezések alapja, hiszen ezek jobban megmozgatják a fantáziát, mint a volt főpolgármester (kivéve annak kártyázási szenvedélyét).

    * Ld. Hamrák János idevonatkozó csalását vagy Moldova novelláját (Rottenbiller u. 93/A Alkotmányos Köztársaság)
     
    Last edited: Apr 18, 2016
  10. franknagy

    franknagy Senior Member

    Hamrák János volt az, aki eladta a Rottenbiller utca macskaköveit egy baleknak?
     
    Last edited by a moderator: Apr 19, 2016
  11. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Igen, de nem csak "egy baleknak", hanem székesfehérvári elöljáró-féléknek. :) (A pontos elnevezésükre már nem emlékszem, de a történetnek utána lehet nézni. De nem az utcaköveket adta el, hanem faanyagot a sztori szerint, amit olvastam. Itt.)
     
    Last edited: Apr 19, 2016
  12. franknagy

    franknagy Senior Member

    Akkor az elöljárók voltak a balekok. A rang nem véd meg a kapzsiságtól meg a hiszékenységtől. Faanyag: volt idő, amikor fakockákkal burkolták az utakat bazalt macskakövek helyett.
     
  13. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Igen.
    De a fentiekben elsősorban az egyes számot ("egy balek") próbáltam pontosítani (és másodsorban azt, hogy nem akárkit vágott át, hanem több olyan embert, akiktől több körültekintés lett volna elvárható). Bár ez már lényegtelen az eredeti kérdést tekintve.
     
  14. uress Member

    Hungarian

Share This Page

Loading...