'ie

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by kindlychung, Jan 22, 2013.

  1. kindlychung Junior Member

    Chinese
    Het land vol van verdraagzaamheid
    Alleen niet voor de buurman
    De grote vraag die blijft altijd
    Waar betaalt 'ie nou z'n huur van

    What does 'ie mean here?
     
  2. AK09 Junior Member

    Amsterdam
    Dutch - Netherlands
    'ie means hij = he (the neighbour)
     
  3. Kworb Junior Member

    Dutch
    To clarify some more, it's mostly used in spoken, informal Dutch, and only in the Netherlands. It's more commonly written as "ie" without the apostrophe.

    More info: http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/ie-ie-ie

    They advise a hyphen instead of an apostrophe.
     
  4. Syzygy Senior Member

    German
    I was never sure how to write this correctly. On taaladvies they recommend not to use a hyphen (and no apostrophe either). Now I don't know who to believe since they both cite the van Dale. :confused: In the e-ANS I've only found it written without hyphen so far.
     
  5. bibibiben

    bibibiben Senior Member

    Amsterdam
    Dutch - Netherlands
    Zoals ook te lezen in de link die Kworb gaf, is het probleem dat ie en -ie spreektalig zijn. Je bent niet verplicht om in een tekst ie of -ie te gebruiken. Je mag zelfs steevast hij gebruiken, als je wilt.

    Als je per se het spreektalige karakter wilt benadrukken, moet je wel een keuze tussen ie of -ie maken. Omdat je bij het weergeven van spreektaal wat meer spellingsvrijheid hebt, kun je het eigenlijk niet fout doen. Dat gezegd hebbende moet ik toch toegeven dat bepaalde combinaties met -ie wat merkwaardig ogen. Ikzelf zal niet snel hoe-ie ... of waarna-ie ... schrijven. Dan toch maar liever hoe die ... en waarna die .... Daarentegen plaats ik na persoonsvormen en na vrijwel alle voegwoorden (dat, omdat, nadat ...) wel graag dat streepje, waarschijnlijk omdat dat toch het gebruikelijkst oogt.
     
  6. Syzygy Senior Member

    German
    Dank je voor het commentaar, bibibiben. Maar betekent dit dat als je "hoe die" schrijft, het zowel "hoe die" als "hoe ie" kan worden uitgesproken als je het hardop leest (zoals het, lijkt me, vaak met geschreven "hij" gebeurt)?
     
  7. bibibiben

    bibibiben Senior Member

    Amsterdam
    Dutch - Netherlands
    Ja, je hebt de keuze. Na een klinker kan ie als die klinken, maar het is niet verplicht. Je kunt ook een [w] of [β] of [ʋ] als overgangsklank laten horen. Die klank wordt evenwel nooit in schrift weergegeven. Misschien ook wel belangrijk om te weten: ie mag niet worden voorafgegaan door een glottisslag.

    Aanvulling: [w], [β] of [ʋ] zullen alleen te horen zijn na achterklinkers. Na voorklinkers (zoals in waarmee ie of waarna ie) zal een lichte [j] of een [ɦ] als overgangsklank te horen zijn.
     
    Last edited: Feb 8, 2013

Share This Page