1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Ik zat op een engelse school toen ik 18 was

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by Mieka, Mar 6, 2014.

  1. Mieka Junior Member

    English
    Ik heb een vraag over deze zinnitje;

    Zeg je

    Ik zat op een engelse school toen ik 18 was

    of

    Ik ben op een engelse school gezeten toen ik 18 was.

    Ik vraag me ook af als zetten het juiste werkwoord is voor deze zin.
     
  2. luitzen Senior Member

    Netherlands
    Frisian, Dutch and Low Saxon
    De eerste zin is goed.

    Het werkwoord is zitten, niet zetten, de gebruikte tijden zijn juist. Je zou ook het werkwoord gaan kunnen gebruiken. Hoewel de woordvolgorde niet onjuist is, komt hij niet echt natuurlijk over. Beter is daarom:
    - Toen ik 18 was zat ik op een Engelse school.
    Of:
    - Toen ik 18 was ging ik naar een Engelse school.

    De woordvolgorde kan echter wel veranderd worden om een bepaald deel van de zin te benadrukken. De nadruk ligt doorgaans op wat er aan het begin van de zin staat.

    In de tweede zin gebruik je het verkeerde hulpwerkwoord (zijn in plaats van hebben). Het gebruik van de voltooid tegenwoordige tijd zou wel goed zijn als je niet aangeeft wanneer je naar die Engelse school ging:
    - Ik heb op een Engelse school gezeten.

    Als je nu het werkwoord gaan gebruikt in plaats van zitten verandert de betekenis van de zin.
    - Ik ben naar een Engelse school geweest; ik heb daar een kijkje genomen.
     
  3. Mieka Junior Member

    English
    Ja Toen ik 18 was zat ik op een Engelse school klinkt veel beter. Hartstikke bedankt!
     
  4. bibibiben

    bibibiben Senior Member

    Amsterdam
    Dutch - Netherlands
    Dat is een onjuiste uitspraak.

    Al deze zinnen zijn correct:

    Toen ik 18 was, zat ik op een Engelse school.
    Ik zat op een Engelse school(,) toen ik 18 was.
    Toen ik 18 was, heb ik op een Engelse school gezeten.
    Ik heb op een Engelse school gezeten(,) toen ik 18 was.

    In het Nederlands geldt niet dat het noemen van een moment in het verleden automatisch het gebruik van de voltooid tegenwoordige tijd in de hoofdzin onmogelijk maakt. Wel is het juist dat de voltooid tegenwoordige tijd in een bijzin die begint met het voegwoord toen​, krom Nederlands oplevert.
     
  5. Mieka Junior Member

    English
    Dankjewel!
     
  6. marrish Senior Member

    اُردو Urdu
    Deze uitspraak is niet volledig onjuist omdat de eerste zin wel juist is.
     

Share This Page