Is geen een lidwoord?

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by luitzen, Aug 26, 2013.

  1. luitzen Senior Member

    Netherlands
    Frisian, Dutch and Low Saxon
    Aangezien geen bijna altijd het tegenovergestelde van een betekent, vroeg ik mij af of geen, strict gesproken, een lidwoord is, een lidwoord dat negatie uitdrukt.

    - Ik heb een goed idee hoe wij dat probleem op kunnen lossen.
    - Echt waar? Vertel! Ik heb geen idee.

    Aan de andere kant, geen kan ook als het tegenovergestelde van één (of welk ander telwoord dan ook gebruikt worden):
    - Ik heb één kind.
    - Echt waar? Ik heb zelf ook twee kinderen.
    - Ik heb helemaal geen kinderen, dus ik vind dit een weinig interessant gesprek.


    Is geen dan ook een soort van telwoord of zouden wij kunnen zeggen dat telwoorden ook een soort lidwoorden zijn?

    Op de Engelse Wikipedia wordt melding gemaakt van no als negative article, maar in het Engels is een gesprek als het volgende natuurlijk ondenkbaar:
    - Do you have any children?
    - No, I don't have no.

    Die laatste zin moet zijn:
    -No, I don't have any.

    Maar is het in het Nederlands niet slechts een afkorting (wat in het Engels eigenlijk ook zo is)?
    - Nee, ik heb geen (kinderen).

    En wat als we er toevoegen, is het zelfstandig naamwoord dan nog steeds ergens verstopt?
    - Nee, ik heb er geen (van).
     
  2. Lopes

    Lopes Senior Member

    Brussels
    Dutch (Amsterdam)
    Zou het dan niet eerder een telwoord zijn?
     
  3. bibibiben

    bibibiben Senior Member

    Amsterdam
    Dutch - Netherlands
    'Geen' kan onder verschillende woordsoorten gerangschikt worden:
    - ontkennend bepaald lidwoord (geen = niet het of niet de)
    - ontkennend onbepaald lidwoord (geen = niet een)
    - onbepaald voornaamwoord (geen = niemand)
    - bepaald telwoord (geen = nul)
    - ontkennend onbepaald voornaamwoord (geen = niet een of ander)
    - ontkennend bijwoord (geen = niet)

    Gelukkig ben je niet verplicht al die betekenisnuances te onderscheiden. Wie op alles het etiket onbepaald voornaamwoord wil plakken, schijnt er mee te kunnen wegkomen. Alleen als geen echt nul betekent, ontkom je er niet aan om het een (bepaald) telwoord te noemen.
     

Share This Page