1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Jínak to v mém žítí ani za moc stát nemusí

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by parolearruffate, Jan 23, 2013.

  1. parolearruffate Senior Member

    Ahoj, potřebovala bych vědět co to znamená:

    - Aspon ptáček mi nikdy neodkočuje do teplých afrických krajin. Už takhle je mi pokaždé na podzim z těch mizejících ptáků smutno. Hřadují, i když je nikdo nenutí, sebekázně mají na rozdávání a já jim z ulice mávám, a tak se jejich starostí alespon trochu zúčastnují. Jinak to v mém žití ani za moc stát nemusí, nejsem depresivní typ.

    Diky moc...
     
  2. morior_invictus

    morior_invictus Senior Member

    Slovak
    Tak do třetice... :)
    Doslovný překlad: Jinak, v mém životě to ani za moc stát nemusí, nejsem depresivní typ.
    Volně: ...i když můj život (moje žití) nebude super (nebude za moc stát), nebudu si z toho nic dělat, protože nejsem depresivní typ - nemívám z takových věcí deprese.
     
  3. parolearruffate Senior Member

    Diky moc moc
     
  4. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Upřesnil bych to:
    Kromě toho výše popsaného může být vše ostatní v mém životě spíše špatné. Alespoň to výše popsané mi bude stačit, abych neměla depresi.
     
  5. parolearruffate Senior Member

    Tato poslední odpověd mi trochu pomátla, není to trochu jiné, než mi to bylo dosud vysvětleno?
    Diky...
     
  6. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Tady záleží na té čárce, kterou použil morior_invictus.

    Jinak
    , v mém životě to ani za moc stát nemusí
    Rozdělení na dvě věty:
    1. Jinak - uvození nové myšlenky,
    2.
    v mém životě to ani za moc stát nemusí - můj život může být docela mizerný (... a já z toho nějakou vědu dělat nebudu.)

    Jinak to v mém žití ani za moc stát nemusí
    Jinak je součástí výpovědi a lze to nahradit souslovím Kromě toho. Kromě toho (o čem jsem mluvila předtím) to v mém žití může stát za houby (... a já si nebudu stěžovat.)
    Ale i bez té čárky se to dá chápat tak, jak psal
    morior_invictus. Jinak to v mém žití ani za moc stát nemusí lze převrátit na Jinak, v mém životě to ani za moc stát nemus beze změny významu.
    Není jasné, jak to autorka myslí, protože se ta věta dá pochopit oběma významy.

    Každopádně oba potvrzujeme, že její život může stát za kulový s přehazovačkou a ona z toho deprese mít nebude. To slovo jinak nabízí navíc právě ten význam, o kterým jsem psal, ale nevylučuje ten, o kterém psal morior_invictus. (Alespoň v takto sestavené větě.) A mně to právě připadá, že autorka chce mít alespoň ten jeden pozitivní zážitek.
     
  7. parolearruffate Senior Member

    Dyky moc za vysvětlení
     

Share This Page