Kellesz + főnévi igenév

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Feb 7, 2011.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Sziasztok,

    Használjátok-e vagy ismeritek-e ezt szót "fog kelleni" értelemben vagy egyáltalán nem?

    Pontosítás:
    Mifelénk azt modják, hogy p.l. "haza kellesz mennünk", "nem kellesz fizetni", "neki be kellesz fejeznie az iskolát" stb. T.i. fog kelleni értelemben (kellesz=kell+lesz). A kérdésem az, hogy ez általos-e, vagy csak errefelé tűnik "normálisnak".

    (tehát nem a kelleni igének a ragozott alakjáról van szó, mint én kellek, te kellesz stb...)

    Köszi.
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Szia francis,

    Nekem úgy rémlik, hogy a volt (ált.isk.-i) osztályfőnököm is gyakran használta ezt a szót, pedig ő beregszászi eredetű volt. (Mindig azt hittem, hogy az a 2. személyű ragozott alak, annak ellenére, hogy annak végképp nincs értelme...:))

    Sőt, rémlik olyan is, hogy "kelletett nekem" - bár azt lehet, hogy nem ő mondta.
    Minden esetre, Szegeden nem használatos a kifejezés.
     
  3. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Szia Zsanna,
    Erre a kellesz-re úgy jöttem rá, hogy a fiam aki Pesten tanul, mondta hogy ott ilyen nincs ... (pedig én ősidők óta használom :)).

    "Kelletett nekem" - ilyet hallottam én is. Sőt jut eszembe, hogy ismerek is egy illetőt aki használja, ugyanakkor azt is mondja hogy "eztet" meg "aztat". Torna környékéről származik, ha jól emlékszem.
     
    Last edited: Feb 8, 2011
  4. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Ebben az anyagban (ld.6 pont a) utolsó mondata) a két kifejezés egyszerre jelenik meg (a kelletett és a kellesz) és úgy tűnik, hogy a kellesz mégiscsak 2. személyben ragozott.

    A gyűjtés helye a hármas határ vidéke (ld. 4. pont) volt: északkeleti nyelvjárási terület (Lónya - ez szlovák település vajon?) valamint ukrajnai es román helységek.
     
    Last edited: Feb 8, 2011
  5. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Kösz, a cikk nagyon érdekes (majd el kellesz olvasnom az egészet :)).

    Szerintem a kellesz ebben az esetben nem a kelleni 2. sz. ragozott alakja, mert minden személyben használják (már aki...): nekem el kellesz menni/mennem, neki meg kellesz vennije a könyvet stb... Nekem úgy tűnik, hogy a muszáj lesz mintájára keletkezhetett.

    Ragozva így néz ki:
    1. sz. Én neki nem kellek (=nincs rám szüksége)"
    2. sz. Te neki nem kellesz (=nincs rád szüksége)"
    3. sz. Ő neki nem kell (=nincs rá szüksége)"
    stb.

    P.S. (Wiki)
    Lónya a Magyarország észak-keleti csücskében helyezkedik el, így a beregi tájegység legészakibb magyarországi települése. A községet nyugati oldalról a Tisza, északi és keleti irányból az ukrán határ szegélyezi.
     
    Last edited: Feb 8, 2011
  6. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Hodmezovasarhelyen sem hasznaljuk a "kellesz" alakot "we'll have to" vagy "it will be necessary" ertelemben (de hat Vasarhely csak Szeged kulvarosa, ugyhogy Zsanna mar valaszolt). Vilagos, hogy tajnyelvi alakrol van szo, nekem a Dunantult idezi, de nyilvan meg lehet nezni valamilyen tajnyelvi atlaszban.

    Nekem mindig az volt a benymasom, hogy ez a "kell (csinalni valamit)" alak jovo ideje olyan ertelemben, hogy "kell + lesz (csinalni valamit)", azaz "it will be necessary to do sg". De ez sejtes, es nem lattam sehol dokumentalva.

    Ismerem ugyanigy tajnyelvi alakkent a "kelletett" alakot (it was necessary to... stb.), ami vidaman ellentmond a fenti etimologiai elmeletemnek. :D

    A "muszaj lesz" hatasa nagyon is valoszeru, azaz nemetes szerkezet is lehet akar.

    A.
     
  7. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Szerintem nem csak sejtés. Ahogy az előbbiekben is említettem, mifelénk normálisan használjuk, pl. "(nekem) haza kellesz mennem". Ezt nem lehet másként értelmezni, mint hogy "(nekem) haza kell + lesz mennem", hasonló képen mint: "(nekem) muszáj lesz mennem ...", "(nekem) szabad lesz mennem ...", "(nekem) tilos lesz mennem ...".

    Véleményem szerint inkább nem függ össze a kettő. A kelletett alakot pl. én nem használom (direkt rosszúl hangzik), annak ellenére hogy a lellesz-t igen (nekem jól hangzik :)).

    A kelletett szerintem nem kell + lett féle konstrukció, mert a kellett önmagában is múlt idő, tehát kelletett-re nincs "szükség" ilyen szempontból, ezért azt hiszem más lesz a magyarázata.

    Akiket errefelé hallottam a kelletet-et használni (egy t-vel), azok pl. aztat, eztet, őtet, engemet, tégedet alakokat is használnak. Nem mondom hogy biztosan osszefügg, de érdekes.
     
    Last edited: Feb 20, 2011
  8. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Köszi! Jó volt olvasni. Persze biztos kutatták rendes nyelvészek is a kérdést.

    A.
     
  9. veracity

    veracity Senior Member

    Nem kellesz nekem. Csak így magyar, csak így értelmes.

    Az a használati mód, amit írsz, egyszerűen hibás, rossz, értelmetlen. Számomra elfogadhatatlan, idegesítő. Nagyon zavarna, ha egy magyartól ilyet hallanék.

    Ha valakit kisgyerekként rászoktattak, az talán nem érzi a bajt olyan erősen. De biztosan érzi valamennyire!

    Ha valaki anyanyelvként beszéli a magyart, az törekedjen a helyes nyelvhasználatra és óvakodjon ettől a kellesztől.

    Nem, nem érzem, hogy ettől a szerencsétlen nyelvi találmánytól gazdagabb lenne a nyelvünk. Ezzel szemben ne legyünk toleránsak!
     
  10. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Ez nekem szól? (szívesen válaszolok, csak szeretném tudni hogy én vagyok-e a megszólitott ...)
     
  11. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Tiszteletben tartom a véleményed és a nyelvvel, egyes nyelvi jelenségekkel kapcsolatos érzéseidet.

    Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a nyelv tanulmányozásában két nagy iskolát ismerünk: egyrészt a deskriptív iskolát, amely leírja a nyelvet és az emberek, csoportok (többféle) nyelvhasználatát, másrészt a preskriptív iskolát, amely igyekszik előírni, hogy a nyelv (az egyféle nyelv) milyen legyen.

    Ez persze sarkított leírás, de amit "szerencsétlen nyelvi találmánynak" nevezel, az egyes nyelvjárási közösségekben széles körben elterjedt létező jelenség, azaz tény, hogy bizonyos közösségek nyelve ilyen.
     
  12. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Veracity, biztos te is elfogadhatónak találod azt az érvelést, hogy nem egyformán kellene megítélni az olyanokat, akik ilyesmit azért mondanak, mert nem beszélik a magyart helyesen (mert idegen anyanyelvűek, vagy csak mert a saját anyanyelvüket nem tanulták meg rendesen - bár szerintem ekkor is van különbség olyanok között, akik veszik maguknak a fáradságot, hogy utánajárjanak a kérdéseiknek és akik nem) vagy csak nekünk tűnik úgy, mert a normál köznyelvben másképp használatos.
    A dialektusoknak, tájszólásoknak, helyi nyelvhasználatnak is megvan a maga helye a nyelven belül. (Ill. meg kell adni a helyet neki, ha nehéz is!:))
    Időnként az erre figyelés még olyan szempontból is jelentőséggel bírhat, hogy egyszerűen elismerem, hogy annak a vidéknek is van joga magyarul beszélni és úgy, ahogy az történelmileg kialakult. Egyből könnyebb így elfogadni dolgokat szerintem.;)

    Abban viszont egyetértek veled, hogy napjainkban nagyon sok hiba mellett megyünk el, amire nem divat azt mondani, hogy "ez így nem jó", pedig erre is szükség lenne.
     
  13. Csaba Junior Member

    Enschede
    Hungarian
    Én gyakran hallottam Erdélyben. Kellesz, kelletett, szabadott, stb. Mondjuk az emberek 10-20 %-a használja. Viszont nem sokat jártam falun - vélhetően ott gyakoribb.
     
  14. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    1. Ne haragudjatok az őszinteségemért, de teljesen függetlenül magától a témátol, ez a stílus számomra ezen a fórumon elképesztő. Ez nem egy tárgyilagos vagy érdekes hozzászólás a témához, hanem inkább "ideológiai fenyegetésként" hat: …"törekedjen a helyes nyelvhasználatra!" ..."óvakodjon ettől a kellesztől!" ..."Ezzel szemben ne legyünk toleránsak!".

    2. Az, hogy valaki számára valami elfogadhatatlan, idegesítő, nagyon zavarná...stb. esetleg érthető, de még nem ruház fel senkit arra, hogy pont ő döntse el mi az értelmes, helyes … és főleg, hogy mi az ami magyar.

    3. A hozzászólók közül senki sem állítja, hogy a „kellesz“ ezen haszanálata helyes, vagy netán ajánlatos lenne. Egy létező nyelvi jelenségről van szó, amelynek megtárgyalására éppen ez a fórum a hivatott.

    4. Minden nyelv folyamatosan változik időben és térben, ilyen szempontból szinte minden eltérés "helytelen" egy előbbi állapothoz vagy más régióhoz képest. Ezért általában óvatosan, de főleg tárgyilagosan kell bánnunk a helyesség megítélésével.

    Ha netán valamivel nem értenétek egyet, vagy a reakciómat túlzottnak találnátok, szóljatok hozzá ... (aztán zárjuk le ezt az "témát")
     
  15. veracity

    veracity Senior Member

    Határozott véleményt fogalmaztam meg. A kellesz használatát illetően.

    Fontosnak tartom jelezni számodra, hogy nem volt szándékomban semmiféle agresszió személyeddel kapcsolatban. Nem vonom kétségbe magyarságodat, sem pedig azt, hogy anyanyelved a magyar.

    Én abban a hitben élek mér 54 éve, hogy nekem is anyanyelvem a magyar. Nyelvünk használatáról ha véleményt mondok, akkor azt meggyőződésem szerint teszem. Mint most is.

    Nem gondolom, hogy elképesztő lenne a stílusom. De határozott és egyértelmű.

    Mint magyar anyanyelvű ember a másik magyar anyanyelvű embernek azt javaslom, hogy ne használd a "kellesz"-t úgy, ahogyan leírtad.

    Nem kell, hogy elfogadd a tanácsomat. És megsértődni sem kell!
     
  16. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Kedves Veracity és Francisgranada!

    Mindannyian sokat tudunk segíteni egymásnak, és nem hiszem, hogy bárkinek szándékában állt volna megsérteni a másikat (vagy akár a nyelvhasználókat). A deskriptív/preskriptív skálán Veracity nyilván valamivel közelebb van a nyelvvédő/preskriptív állásponthoz, mint Zsanna, Francisgranada vagy jómagam, de ez nem a világ vége.

    Voltaképp a deskriptív nyelvészet melletti elkötelezettségbe az is beletartozik, hogy elfogadjuk a másik álláspontját is, mert voltaképp a nyelvvel kapcsolatos álláspont is nyelvi jelenség.

    Szóval tényleg nem kell szerintem sem megsértődni, és sértő szándékot sem éreztem (bár én is megírtam, hogy el kell fogadni a létező nyelvi jelenséget).

    De ami érdekesebb: a mai magyar homogén nyelv azért alakult ki, mert állami, nyelvpolitikai szinten egy dialektust emeltek "nemzetivé". Én borzasztóan szeretném, ha mindönki a saját helyi nyelvjárását beszélné mög írná, mer' abbul së lönne sömmi félreértés. Sokkal érdekösebb lönne a politikai is, ha Lázár Jancsi nem felejtötte vóna el az anyanyelvit, oszt' a vidékisége átsugározna a dialektusán is. Én magam sajnálom, hogy a magyar iskolarendszer mögszégyöníti a dialektusba' beszélő gyerököket (iskolázatlannak, butának, "helytelennek" állítva be a dialektusszintű jelenségöket). De Veracity itt most személyös véleményt mondott, amit mög lehet kulturáltan vitatni.

    Szerintem tanulságos ez mindönképp mindönkinek.

    Attila
     
  17. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Kedves Veracity

    Minden további nélkül elhiszem és nem is feltételeztem az ellenkezőjét (különben másként reagáltam volna, vagy esetleg sehogy ...).

    Ez vélemény, illetve javaslat, és teljesen rendben is van.

    Ezek viszont nem vélemények, hanem deklarációk, kijelentések. Legyenek bár teljesen jóhiszeműek, hidd el, hogy nem hangzanak jól ... Hadd javasoljak én is valamit, mint magyar anyanyelvű ember a másik magyar anyanyelvű embernek (nem muszáj elfogadni :)): ne így fogalmazzál ...

    Ez nálam nem elvi kérdés. Nyugodtan elfogadhatom, minden felhívás nélkül is. Hisz végtére ezért ez a fórum és maga a téma is, t.i. hogy tanuljunk egymástól...

    Hiszitek vagy nem, de nem vagyok megsértve egy pillanatig sem. Nem ez a lényeg. Én értem a véleményedet, sőt a "stílusodat" is, beleértve az "indulati aláfestést" is ... (talán pont azért mert magyar vagyok, viszont még sem tartom "szerencsésnek" itt, egy nyelvészeti fórumon).


    Pontosan értöm :) és el is fogadom.

    Öggyetértök...:D.
    Miképpen azt immáron említém vala, az nyelvi dolgok helyességét nem itélendheti meg ember fia önnön magátúl, ha nem az más felebarátinak vélelmét is figyelembe veggye es az tájoknak szólasit es az nyelvinek eredetit el ne feleggye :).

    Erre még megiszom egy pohár sört és megyek aludni .... :). Jó éjszakát mindenkinek.
     
    Last edited: Apr 3, 2011
  18. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    :D Neköd is! De... "ëggyetértök" és nem "öggyetértök".

    Mondjuk a sör jó ötlet. :D

    Attila
     
  19. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Bár a fentiek már egy kicsit eltávolodtak az eredeti kérdéstől, de talán ez a cikk még belefér...:)
     
  20. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    De ha kell + lesz akkor miért írod egybe?

    Haza kell lesz mennünk.
    Haza fog kelleni mennünk.
    Haza kellend mennünk.

    Ezek mind jövő idők.

    A fogós jövő idő alig több mint kétszáz éve nyomul, de mára szinte teljesen átvette az uralmat.

    Ami ma általános az korábban ismeretlen volt és viszont.
    Szinte csak egy múlt idő és egy jövő idő maradt, pedig akadt több is.
     
  21. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Mert szerinted hogyan kellene máshogy mondani?

    Például:

    Nem szabadott volna részegen vezetnetek.
    Be kellett volna csatolnotok a biztonsági övet is.

    Alternatív javaslat?

    Én nem 10-20, hanem 100%-ra tenném a használatát.
    A kell, szabad szavak igeként viselkednek.
     
  22. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Mi a helyes nyelvhasználat? Ki dönti el?

    X tájszólása helyesebb, mint Y-é csak mert X-ből nyelvész lett?

    Az úgynevezett "köznyelv" csupán egy tájszólásra épül, történetesen az északkeletire, mert az volt Kazinczy Ferenc nyelvjárása.

    Ha például Eszterházy dönthetett volna, akkor most másmilyen lenne a köznyelv.

    Minden szentnek maga felé hajlik a keze.

    Egész másmilyen "helyes nyelvhasználatot" írna elő más-más nyelvészdiktátori testület attól függően, hogy honnan származnak a tagjai.

    S persze mindegyik meg lenne győződve az igazáról.
     
  23. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Ëgyetértëk.
    Mi az hogy! Nagyon is.
     
  24. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    A "kell lesz" regionális/tájnyelvi fordulat, de nem biztos, hogy egyszerűen jövő időt fejez ki. Ezt találtam:

    "Kálmán Béla Nyelvjárásaink c. könyvében olvasható: “Az északkeleti
    és a mezőségi nyelvjárásokban a lehetőség, a valószínűség kifejezésére
    a lesz alakot használják a főige után: Elment lesz (bizonyára,
    valószínűleg elment), ő monta lesz (bizonyára ő mondta).”
    (56. o.) A "kell lesz" ez alapján külön van, az élőbeszédben egy szónak hangzik, kb. annyit jelent, hogy valószínűleg kell valami. Pl. El kell lesz menni a boltba (bizonyára el kell menni)."

    http://www.e-nyelv.hu/2010-10-15/szabadott-volna-kell-lesz/

    De úgy érzem, nem tiszta még a kép.

    A.
     
  25. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    A magam részéről még azt tenném hozzá, hogy a kellesz-t használat közben spontán inkább a kell ige állandósult alakjának érzékeli az ember (főleg ha nem nyelvész), mint sem két szónak, talán a következő okokbók:

    1. a hangsúly mindig a kell szótagon van, a lesz hangsúlytalan
    2. itt csak 3. sz. egyes számban használatos (nincsen kelleszek, kelleszel stb...), ellentétben a muszáj lesz-szel, amit (leglalábbis itt) nem csak a 3. sz.-ben használunk (muszáj leszek, muszáj leszel, muszáj lesz ..., sőt muszáj vagyok, muszáj voltam ...)
    3. egyes vidékeken (vagy egyes emberek műveltségétől függően?) egy ellel ejtik, tehát kelesz (így méginkább "elmosódik" a lenni igének a jelenléte).

    Kassán az "elment lesz", "ő mondta lesz" féle kifejezéseket nem hallani, a kellesz-nek az értelme pedig inkább "fog kelleni" és nem "valószínűleg kell". Persze, néha a kettő közti különbség csak árnyalatnyi.
     
  26. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Tisztul a kép. :)
     
  27. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    A kellesz meg a kell lesz az egész más.

    Te kellesz nem ő.
    Egyes szám második személyű alak.

    Míg a kell lesz egyértelműen egyes szám harmadik személy.
     
  28. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    A létező írott nyelvhasználatban mégis ezt látjuk gyakrabban:

    "El kellesz mennem."

    Ez is E/3, de az emberek egybeírják. Ami szakirodalmat eddig láttam, az mind elismerte, hogy ebben a tájnyelvi használatban az "(A) El kellesz mennem." gyakoribb, mint a "(B) El kell lesz mennem."

    A már máshol feltett kérdésemet ismétlem: Te hogyan döntenéd el, hogy az (A) és a (B) közül melyik a helyes? Úgy értem, van-e rá módszered, vagy csak érv nélkül állást foglalsz valamelyik mellett? Vagy virágozzék ezer virág alapon mindkettő helyes -- amely esetben viszont nem igaz, amit írtál, ti. hogy "A kellesz meg a kell lesz az egész más.", hiszen egybecsúszik a két alak ("Kellesz nekem, de most el kellesz mennem.")?

    Üdv:

    Attila
     
  29. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Összefoglalhatnánk-e akkor így?
    Van a
    1. köznyelvben használatos kellesz, aminek egyes szám 2. személyű az alanya
    Pl. Kellesz nekem, mint tavaszi veteményesnek az eső.

    2. tájnyelvben használatos kellesz, ami egyes szám 3. személyű általános alanyú és azt fejezi ki, hogy a jövőben egy bármely személyű, egyes vagy többes számú (valóban többes számú is lehet?) alanynak kell valamit tenni.
    Pl. El kellesz mennem a boltba./El kellesz mennetek a boltba.

    3. tájnyelvben használatos, általános alanyú kell lesz, amely azt fejezi ki, hogy vmely esemény valószínűleg szükségszerű lesz.
    Pl. El kell lesz mennünk megint cukorért, ha ilyen gyorsan fogy.

    A helyességet szerintem fölösleges tárgyalni, amennnyiben kijelenthetjük, hogy a köznyelvben vagy tájnyelvben használatosak.
     
  30. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Azt hiszem, hogy a kelleni ige standard használatát itt nem muszáj külön tárgyalnunk, mert ha jól értem, akkor ebben nincs különbség a köznyelv és a szóbanforgó tájnyelvek között.

    A többes szám "normálisan" ugyanolyan értelemben létezik mint a jelen időben: El kell mennem a boltba/El kell mennetek a boltba, tehát ahogy mondod: El kellesz mennem a boltba/El kellesz mennetek a boltba.

    Viszont ha jobban belegondolok, akkor hallottam már ilyeneket is mint pl. "Nekünk nem kellesznek ezek a fák ...". Tehát, habár kétségkívül nem annyira elterjedt jelenség (megítélésem szerint kimondottan ritka), de úgy néz ki, hogy létezik többes szám is....
     
    Last edited: Apr 22, 2011
  31. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    A kellesz az simán a kell ragozása, míg a kell lesz az két különböző szó. Nem összetett szó, a kell nem igekötő, semmi nem indokolja az egybeírást. Ráadásul zavaró is, mert egész mást jelent, így hasznos, ha ez az írásból is kitűnik.
    Olyat sem írunk egybe, hogy kell jöjjek, kell enni, kell futnod. Semmi ilyet sem írunk írunk egybe soha. A kell nem igekötő.

    Milyen érvek is szólnak az egybeírás mellett?

    Egész mást jelent például a szürke barát, mint a szürkebarát.

    Nem kicsit kellett gondolkodnom, amikor először olvastam, hogy mire is gondolhat a topicindító; mivel a kellesz alak az számomra teljesen egyértelműen csak egyes szám második személyt jelez, és jelenthet: Te kellesz. Nem látom sem értelmét, sem hasznát írásban összekeverni az egyes szám harmadik személyű kell lesz formával.
    Beszédben meg úgysem jelentkezik a probléma, mert egész máshogy hangzik a këllesz és a këll lësz.

    Persze igaz, arra is van törekvés, hogy ez a különbség is eltűnjön.
    De hogy miért jó, miért lenne jó, ha nem egyértelműek sem az írott szavak sem a kiejtettek azt én nem értem.
     
    Last edited: Apr 22, 2011
  32. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    A #25-ös hozzászólásomban felhoztam 3 lehetséges magyarázatot arra, hogy miért érzékeljük egy szónak a kellesz-t, holott etimológiailag a kell és lesz összetételéről van szó (ebben az esetben). Annak alapján, amit mondasz, ez lehetne a negyedik:

    4. a kellesz (< kell+lesz) és a kellesz (< 2. sz. egyes szám) formailag egybeesik.

    Ez csak a megerősítése annak, hogy sokan egy szóként érzékelik.

    Ami az írásmódot illeti, az én véleményem a következő:
    1. Ha helyesírási szabályt kellene rá alkotni, akkor a különírást tartanám logikusnak, tehát kell lesz.

    2. Tájnyelvi jelenségek közlésénél viszont indokolt lehet más helyesírási szempont is, mert a szándék nem "normaalkotás", hanem a jelenség lehetőleg hű bemutatása az adott tájnyelv beszélői szempontjából.
     
  33. Ateesh6800 Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Teljesen egyetértek.
     
  34. Eywee New Member

    magyar
    Kedves francisgranada, Ateesh6800, Zsanna... :)
    Én születésemtől fogva nyíregyházi vagyok...és bizony itt Szabolcs-Szatmár-Beregben használjuk ezt a bizonyos "kellesz" kifejezést... Most csatlakoztam ehhez az oldalhoz, mert épp a minap merült fel ez a szó...illetve ennek meg nem értése a párom apukájával kapcsolatban, aki a változatosság kedvéért Hódmezővásárhelyi... :D
    A szituáció a következő volt: vacsora közben nálam volt a lekvár és a kiskanál épp piritós kenyeret ettünk...Imre bácsi éppen egy vajas szalámisat evett, de még volt egy üres kenyere...erre én megkérdeztem tőle, "kellesz-e még ez a kiskanál illetve lekvár, vagy elmoshatom...(na ez is mosogatás lenne elvileg)"
    Személy szerint én általában egy rövid határidőn belül bekövetkező jövőidőként használom ezt az alakot...ja jelenleg 31 éves vagyok...ebben az esetben főleg azért használtam így, mert a párom apukája elég idős és korábban megkért, hogy tegezzem, de nekem ez nem megy olyan könnyen ilyen nagy korkülömbség esetén...ezért próbáltam egy álatlános formát alkalmazni...és pesze sokkal rövidebb és közvetlenebb ez a forma, mint a "fog-e még kelleni ez a kanál" ...szerintem semmi baj a magyarosságával... ;) Többes számban tudtommal nem használom...legalábbis még nem vettem észre... :D Az hogy külön vagy egybe kellene írni...pontosan nem tudom...de gondolom az idő múlásával összeolvadt a két szó... mint az sokszor előfordul más eseteknél is...
    De nagyon kedves volt tőled, hogy utána néztél ennek a dolognak...nagyon tetszenek a beidézett szövegek, sokat lehet tanulni belőle...:) én magam nem vagyok nyelvész, de szerintem itt Szabolcsban elég szépen beszélnek az emberek "magyarul"... ;) Nyilván, mint mindenhol itt is vannak érdekes tájszólások, tájszavak, kifejezések...mint mindenhol az ország különböző pontjain!
    Azért köszönöm, hogy Te és a hozzád hasonló értelmesebb emberek (akinek nem inge...), ilyen toleranciával és lelkesedéssel néztek utána ezeknek a dolgoknak...
     
  35. Eywee New Member

    magyar
    Kedves Vera...nem tudom, hogy egyébként az ország mely részéről származol, de azt látom, hogy a regisztrációd alapján Törökbálinti vagy... az hogy valakinek van egy véleménye az egy dolog, de az hogy milyen stílusban fogalmazza meg egy másik!!! :(
    Kisség toleránsabbnak kellene lenned vagy jobban lekommunikálni a véleményedet, mert nagyon sok embert megbánthatsz akaratlanul is... igaz én csak 31 éves vagyok, de soha nem használnék ilyen "durva" kifejezéseket egy fórumban, amit a többiek is idéztek, beírtak.
    Különben meg lehetséges sokkal magyarabb ez a kifejezés, mint amit Te használsz...inkább utána nézhetnél hol, milyen körülmények között használják...úgy mint a többiek!!! ;) De különben nincs hara!!! :D
     
    Last edited: Oct 22, 2012
  36. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Eywee, üdvözlünk a fórumon!:)

    Moderátori megjegyzés:
    Kedves hozzászólók!
    Úgy látom, hogy ezt a témát már bőségesen kimerítettük, ezért lezárom. Köszönöm mindannyiótok hozzászólását. Ha valakinek esetleg lenne újabb érdemleges mondandója a témában, akkor írja le egy magánüzenetben ("PM") számomra, és megfontolás után újra nyithatom. Emlékeztetnék mindenkit, hogy a fórumon a baráti, segítőkész (és más, a fórumszabályoknak megfelelő) hozzászólásokat fogadjuk el, minden más kitörlésre kerül. Ezen kívül a magán jellegű véleményeket inkább PM-ben írjátok le és ragaszkodjunk a címben feltüntetett témához.
    A meglátásaihoz mindenkinek joga van, de azt elég egyszer leírni: a lényeg nem a terjedelem szaporítása.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page