1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

les iardes

Discussion in 'Català (Catalan)' started by maria lurdes, Oct 1, 2013.

  1. maria lurdes New Member

    català
    hola algú em podria dir per què la i a l´inici de mot seguida d´altra vocal no s´apostrofa?
     
  2. ACQM

    ACQM forera que modera

    Manresa (Barcelona)
    Spain - Spanish
    Per què aquesta i no sona com una vocal, actua "com una consonant" (no es exacte, pero crec que et servirà).
     
  3. olaszinho Senior Member

    Italy
    Central Italian
    Hola a tothom.

    Si no m'equivoco, la i de iarda no s'apostrofa perquè és (funciona com) una semiconsonant, crec que es diu així en català.
     
    Last edited: Oct 2, 2013
  4. Forcat New Member

    Earth
    Catalan, Spanish
    Aquí tens un petit resum del Servei Lingüístic de la UOC que potser et pot ajudar: http://www.uoc.edu/serveilinguistic/criteris/ortografia/apostrof.html
    O si ho prefereixes, a la mateixa Viquipèdia hi ha la reglementació de l'apòstrof: http://ca.wikipedia.org/wiki/Regles_d'apostrofació_del_català

    Per començar caldria analitzar la paraula.
    "iarda": és un mot femení provinent de l'anglès "yard". La seva separació en síl·labes seria iar_da on "iar" és la síl·laba tònica, pel que segons la normativa entra dins de les paraules amb apòstrof. Ara bé, tal i com ja t'han comentat es tracta d'una "i" consonàntica, pel que entraria dins l'excepció i caldria apostrofar-la.
    A més, "iardes" com és el teu cas, és un plural, i en els plurals MAI s'apostrofa ja siguin els articles com la preposició "de". Per exemple: l'enemic / els enemics; l'ungla / les ungles.

    Salut!
     

Share This Page