les iardes

Discussion in 'Català (Catalan)' started by maria lurdes, Oct 1, 2013.

  1. maria lurdes New Member

    català
    hola algú em podria dir per què la i a l´inici de mot seguida d´altra vocal no s´apostrofa?
     
  2. ACQM

    ACQM forera que modera

    Manresa (Barcelona)
    Spain - Spanish
    Per què aquesta i no sona com una vocal, actua "com una consonant" (no es exacte, pero crec que et servirà).
     
  3. olaszinho Senior Member

    Italy
    Central Italian
    Hola a tothom.

    Si no m'equivoco, la i de iarda no s'apostrofa perquè és (funciona com) una semiconsonant, crec que es diu així en català.
     
    Last edited: Oct 2, 2013
  4. Forcat New Member

    Earth
    Catalan, Spanish
    Aquí tens un petit resum del Servei Lingüístic de la UOC que potser et pot ajudar: http://www.uoc.edu/serveilinguistic/criteris/ortografia/apostrof.html
    O si ho prefereixes, a la mateixa Viquipèdia hi ha la reglementació de l'apòstrof: http://ca.wikipedia.org/wiki/Regles_d'apostrofació_del_català

    Per començar caldria analitzar la paraula.
    "iarda": és un mot femení provinent de l'anglès "yard". La seva separació en síl·labes seria iar_da on "iar" és la síl·laba tònica, pel que segons la normativa entra dins de les paraules amb apòstrof. Ara bé, tal i com ja t'han comentat es tracta d'una "i" consonàntica, pel que entraria dins l'excepció i caldria apostrofar-la.
    A més, "iardes" com és el teu cas, és un plural, i en els plurals MAI s'apostrofa ja siguin els articles com la preposició "de". Per exemple: l'enemic / els enemics; l'ungla / les ungles.

    Salut!
     

Share This Page