1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

lidé poukazovali na astronomické náklady na šampionát

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by Odriski, Jul 9, 2014.

  1. Odriski Senior Member

    Chinese
    (...) from this previous thread
    ale víte, co znamená věta: lidé poukazovali na astronomické náklady na šampionát ??
     
    Last edited: Jul 10, 2014
  2. vianie Senior Member

    Slovak
    Odriski, that means that they (the Brazilians) spent too much money for the organizing of the championship and that the people were suggestive of it.
     
  3. Odriski Senior Member

    Chinese
    Thank you, now understood
     
  4. Bohemos

    Bohemos Senior Member

    Česká republika
    Czech language/Čeština
    Dobrý den Odriski,

    Slovesná vazba: "poukazovat na koho/co/něco (4. p.)"

    - Význam: vyjadřovat svůj nesouhlas/svoji nespokojenost s něčím; zdůrazňovat (závažnost) něčeho (tj. nějakého problému); být nespokojen(-ý) s něčím; nelíbit se někomu něco; nezamlouvat se někomu něco; nesouhlasit s něčím etc.

    - Možné varianty překladu:
    a) Lidem se nelíbily vynaložené náklady na šampionát. (upraveno dle upozornění uživatele risa2000)
    b) Lidé byli nespokojeni s vynaloženými náklady na šampionát.
    c) Lidé nesouhlasili s vynaloženými náklady na šampionát.
    d) Lidé vyjadřovali svoji nespokojenost/svůj nesouhlas s vynaloženými náklady na šampionát.

    Link:
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=poukazovat&Hledej=Hledej (poukazovat)

    Dále, adjektivum "astronomické" - ve spojení s penězi (finance, finančnictví) => znamená "velmi drahé, velice nákladné" (např. "astronomická částka")

    S poděkováním
    Bohemos
     
  5. Odriski Senior Member

    Chinese
    Děkuji, Bohemos
     
  6. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Ještě dodatek, i když tomu asi rozumíte.
    Astronomie je věda, která se zabývá jevy za hranicemi zemské atmosféry. Prostě vesmírem.
    Takže když je zde použito slovo "astronomický", má to symbolizovat něco obrovského, něco mimo běžná měřítka, jelikož vesmír je pro nás na Zemi něco obrovského, dalekého, nepředstavitelného.
     

Share This Page