máme zavřeno

Discussion in 'Čeština (Czech)' started by Encolpius, Dec 11, 2013.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Zdravím, moc se mi líbí v češtině vazby typu mít (co) + slova typu otevřeno. V maďarštině nic podobného nemáme a trvalo mi naučit se je aktivně používat. Zní to tak typicky česky. Rád bych si zde posbíral více takových slovních vazeb. Nemyslím si totiž, že je lze libovolně tvořit. Říká se "máme tu veselo", ale neslyšel jsem "máme tu smutno", říká se "máme tu čisto", ale nelze říct "máme tu špinavo"...
    Napadá mě: mít otevřeno/zavřeno, máme tu čisto, máte tu veselo, máte tu volno, máme tu obsazeno (?)...napadá Vás ještě něco?
    Děkuji.
     
  2. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    Myslím, že půjde vytvořit skoro cokoliv. Včetně špinavo, smutno i obsazeno. Pro běžné užití.
    Ale zase by nemohlo být "Máme tu krásno.", místo toho "Máme tu krásně."
    klidno, střízlivo (ale opilo nejde nijak), zeleno, světlo, tmavo
     
  3. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Takže by šlo: Dneska tu máte nějak smutno! :confused:
    A mohl byste říct nějakou praktickou větu ze života na zeleno, světlo a tmavo???
     
  4. Hrdlodus

    Hrdlodus Senior Member

    "Ty jsi v tom irském pubu? Prý tam dnes je oslava dnes sv. Patrika. Máte tam veselo?"
    "Řeknu Ti to takhle. Máme tu fakt hodně zeleno. Doval!"

    Nebo podstatně častější "rasistické": "Nejezdil bych do Luníku IX. Mají tam skutečně černo." ("Mají tam tmavo." Nebo prosté "Je tu tma.")

    "Nemůžete rozsvítit? Máte tu tak tmavo."

    "Čekal bych, že v téhle zadní místnosti bude tmavo. Ale vy tu máte světlo."
     
  5. marsi.ku Junior Member

    Czech
    V zásadě jde asi utvořit cokoliv, ale pak záleží na úzu.
    "Máte tu veselo/chladno/teplo" se používá často, ale připadá mi, že "máte tu tmavo" není až tak časté, spíš se říká "máte tu/tady tmu", pokud je to myšleno v kontrastu se světlem (a zdá se mi, že světlo se v tomto případě používá jako podstatné jméno), jinak samozřejmě rasisticky to použít lze.
    "Mají zavřeno/otevřeno" se používá zcela běžně.
     
  6. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Já bych byl opatrnější s tou definicí "v zásadě jde asi utvořit všechno"...ale je to asi frekventovanější než jsem si myslel....
    Napadly mě ještě výrazy typu "máme vyhráno" [vyhráno < ze slovesa vyhrát], má nakoupeno, má vymalováno, má uklizeno, má najeto 10000 km....
     
  7. marsi.ku Junior Member

    Czech
    Ano, ano, tyto výrazy se také používají. Ještě mě napadá "ten má pro strach uděláno".
    A k té větě "v zásadě se dá utvořit cokoliv". Je to pravda, jde jen o to, že Čech si s tím klidně pohraje a na místě si něco vymyslí, i když se to nepoužívá a bude to zvláštní, u cizince pak ovšem nastává problém, že to bývá vnímáno jako chyba. Nicméně by asi nebylo od věci vytvořit nějaký seznam výrazů se slovesem mít ;-). Vždyť my si ani neuvědomujeme, nakolik to sloveso používáme.
     
  8. werrr Senior Member

    Jde to dokonce i se zápornými tvary: Máme nalito, ale nedopito.
     
  9. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    A je vymalováno! Slyšel jsem to, ale vůbec nevím, co to znamená....
     
  10. bibax Senior Member

    Czech
    Když nějaká snaha definitivně skončí, většinou s negativním výsledkem.

    "Do konce poločasu jsme dostali ještě 3 branky a bylo vymalováno."

    "Po další půlhodině se mi ještě přetrhl řetěz a bylo vymalováno."

     
  11. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Sorry, myslel jsem: a máme vymalováno (jedná se o topic s mít)
     
  12. bibax Senior Member

    Czech
    "Máme vymalováno" má obvyklý význam.

    "Máme vymalováno, teď uklízíme a pozítří budeme pokládat koberce."

    Je zde určitá souvislost se rčením "a je vymalováno". Maluje se obvykle až naposled, po dokončení všech stavebních prací. Po vymalování je zpravidla definitivně hotovo.
     
  13. Enquiring Mind

    Enquiring Mind Senior Member

    UK/Česká republika
    English - the Queen's
    Tak máte odpovězeno!
     
  14. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Ano, máme vše vyjasněno.....
     
  15. bibax Senior Member

    Czech
    Ale fuj. To jsou mi ošklivé germanismy!

    Když něco takového čtu, vždy si vzpomenu na rozhovor Čuřila s profesorem Lejsalem: "Ich habe gesagt". Btw v češtině "mám řečeno" říci nejde, buď "řekl jsem" nebo "bylo mi řečeno", lépe "řekl/a/i/y mi".
     
  16. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Jen tak pro zajímavost pro studenty češtiny: Máme nakročeno k policejnímu státu (dnešní tisk)
     
  17. Bohemos

    Bohemos Senior Member

    Česká republika
    Czech language/Čeština
    Dobrý den,

    ano, zcela správně. Chválím, velice dobrá práce!!

    Alespoň je zde o zábavu postaráno. X Alespoň máme - (my studující) -o zábavu postaráno... :)).

    S poděkováním
    Bohemos
     
  18. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Máte už podojeno? :)
     
  19. Bohemos

    Bohemos Senior Member

    Česká republika
    Czech language/Čeština
    Dobrý den,

    <> Kráva je podojena, naše malá nakojena, jen ta moje manželka je věčně neukojena.<>
    <> Máme nakoupeno, v předsíni a pokojích zameteno a vytřeno, v obýváku vysáto a na zítra navařeno.<>
    <> Jak bylo na poli? Už je/máme sklizeno?<>
    <> Kdy odjíždíš na chatu? - Asi v pátek večer. - A už máš sbaleno/zabaleno?<>
    <> Nevím, co bylo objednáno!<>
    <> Doufám, že již máš nastudováno, zítra ráno máš zkoušku. - V (městské, univerzitní) knihovně, ve studovně jsem byl od rána do večera, to jistě zvládnu (hov. "to dám"). Mám hodně načteno!<>
    <> Kolik ta tvoje motorka najeto?<>

    Odkaz:
    http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=ukojit&Hledej=Hledej (sloveso "ukojit" - SSČ, SSJČ)

    S poděkováním
    Bohemos
     

Share This Page