Más arriba / más abajo (en texto)

Discussion in 'Català (Catalan)' started by Gamen, Mar 23, 2014.

  1. Gamen Senior Member

    Near Buenos Aires
    Spanish Argentina
    Hola.
    Voldria saber com es diu "más arriba" i "más abajo en un text.
    El meu intent:

    Com jo vaig dir més amunt. (Como dije más arriba)
    Com es explica més avall. (Como se explica más abajo)

    Es correcte? Hi ha altra forma de dir-ho?
    Agraaeixo els seus comentaris.
    Moltes gràcies.
     
  2. Elxenc Senior Member

    No puc esborrar-lo. N'he fet un altre més correcte.
     
    Last edited: Mar 23, 2014
  3. Elxenc Senior Member


    Per a mi en són correctes, i no sabria dir-les d'altra manera. En aquest moment no se m'ocorren més possibilitats

    Fins ara.
     
  4. Gamen Senior Member

    Near Buenos Aires
    Spanish Argentina
    Moltes gràcies Elxenc per la resposta!

    Potser que es digui també "més adalt" i "més abaix" en aquest context?

    Com vaig dir més adalt. (Como dije más arriba)
    Com s'explica més abaix. (Como se explica más abajo)
     
    Last edited: Mar 24, 2014
  5. Elessar

    Elessar Senior Member

    Valencian Country
    Catalan (Valencian), Spanish (Spain)
    Diria que no. Quan parles d'un moviment en una direcció i no d'un punt concret (l'ús de l'adverbi més no indica un punt concret) s'usa amunt o avall, segons la direcció, i no [a] dalt o [a] baix. Usaries eixos adverbis, en canvi, quan vols expressar un punt concret:

    Va pujar [a] dalt de la teulada.

    Nota que he posat la preposició a separada i entre claudàtors, perquè és opcional i no s'usa en tots els dialectes.
     
  6. llorens89

    llorens89 Junior Member

    Onil, La Foia
    Valencià
    ^^ Al llegir la teua resposta, em ve un dubte.

    A la frase que has posat, no li sobra la preposició "de"?

    Personalment, em sona millor va pujar dalt la teulada, que va pujar dalt de la teulada.
     
  7. Elessar

    Elessar Senior Member

    Valencian Country
    Catalan (Valencian), Spanish (Spain)
    Llorens, la preposició de és opcional en Dalt [de] la teulada:

    Les preposicions provinents d'adverbis de lloc, com ara dalt, dins, dintre, sobre i sota, poden anar seguides de la preposició de o soles, segons convingui. (font)
     

Share This Page