Macedonian: Conditional Mood in Conditional Sentences

Discussion in 'Other Slavic Languages' started by 123xyz, Oct 3, 2013.

  1. 123xyz

    123xyz Senior Member

    Skopje, Macedonia
    Macedonian
    Се прашувам дали има некаква разлика помеѓу условни реченици во коишто и зависната и независната реченица содржат глагол во условен начин и реченици во коишто само независната реченица содржи глагол во условен начин. Јас не можам да забележам некаква разлика во значењата, но можеби има некакво правило.

    На пример:
    1. Ако морам да одберам друга боја, би одбрал црвена.
    2. Ако би морал да одберам друга боја, би одбрал црвена.

    Втората реченица ми звучи поточна, но во некои други случаи, употребата на условен начин во двата дела од реченицата звучи чудно. Можеби првата треба да биде „ако морам да одберам друга боја, ќе одберам црвена“, така што ниеден глагол не е во условен начин а втората реченица, двата се. Во тој случај, првата реченица (претпоставувам) би значела дека е доста веројатно дека условот ќе се оствари, а втората би подразбирала дека условот е само хипотетички и дека не се очекува неговото остварување (како во англиски ("if I have to choose a new colour, I will choose red" vs. "if I were to choose a new colour, I would choose red")

    Дали може некој да ми појасни?

    Благодарам однапред
     
  2. Eunos New Member

    Bulgarian
    И според мен вторият пример, който си дал звучи повече хипотетично, но и двата примера биха могли да се използват при еднакви ситуации. В английският език изреченията с Трябва(Морам) се съставят по по-различен начин и не би трябвало да търсиш аналогичност.
     
  3. 123xyz

    123xyz Senior Member

    Skopje, Macedonia
    Macedonian
    Благодарам за одговорот.
     

Share This Page