megfázik a fej

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Mar 1, 2014.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Üdv, a kérdésem egyszerű: le lehet fordítani pl. angolra a megfázik a fejed mondatot?
    A magyar megfázik ige ugyanis szerintem fura ige. Annyira, hogy csak a magyar-olasz szótár tünteti fel, hogy nem csak az egész ember fázhat meg, hanem testrész is.
    De szerintetek, mit jelent, ha valakinek megfázik egy testrésze? Nem jelenti azt is, hogy azon a testrészen keresztül meghűl, megbetegszik, náthás lesz az ember? Vagy csak hideg lesz az embernek az a bizonyos testrésze, vagy netán kóros elváltozás érinti azon testrész szöveteit? Mi van, ha az embernek megfázik a feje? Emlkészem, vizes hajjal kimenni, megfázik a fejem és agyhártyagyulladás lesz a vége... :D Tehát először értelmezzük a magyar megfázni igét, a szótár szerint "(test része) átfázik", amitől nem lettem okosabb. Ötletek?
     
  2. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Szeritnem mind a kettőt jelentheti, utalván arra a testrészre, amely hidegnek, huzatnak stb. volt kitéve. Például:

    - Anyu, kopaszodom ...
    - Persze, mert nem hordasz sapkát, aztán megfázik a fejed és kihull a hajad.

    - Anyu, fáj a homlokom ...
    - Persze, mert nem hordasz sapkát, aztán megfázik a fejed és homloküreg-gyulladást kapsz.

    - Anyu, lázas vagyok ...
    - Persze, mert nem hordasz sapkát, aztán megfázik a fejed és belázasodsz.

    Talán úgy fogalmaznék, hogy a megfázik ebben az esetben azt jelenti, hogy "hideg éri (a fejet vagy más testrészt), ami egészségügyi következményekkel jár/járhat"
     
    Last edited: Mar 1, 2014
  3. franknagy

    franknagy Senior Member

    A "megfázik a feje" nem az jelenti, hogy hideg lesz a feje, hanem rögtön a lehetséges következményekre utal, mint ahogy Francisgranada írta.
     

Share This Page