1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

me'n vaig al cine/ em vaig al cine

Discussion in 'Català (Catalan)' started by charles79, Nov 10, 2011.

  1. charles79

    charles79 Senior Member

    Alacant
    Spanish,Valencià
    Me'n vaig al cine/em vaig al cine.

    Es pot dir de les dues formes?
     
    Last edited: Nov 11, 2011
  2. merquiades

    merquiades Senior Member

    France
    USA Northeast
    Es diu sempre "me'n vaig:tick:, te'n vas, se'n va", el infinitiu essent "anar-se'n". Pots dir també "vaig al cine":tick: però no "em vaig" :cross:
     
  3. betulina una mod a Baetulo

    al bressol del basquetbol
    català - Catalunya
    Exacte, el verb "anar" i el verb "anar-se'n" són dos verbs diferents, amb significats diferents. I el verb "anar-se" no existeix.

    En el fòrum n'hem parlat diverses vegades, com en aquests fils: anar-se'n d'un lloc, jo me'n vaig a....
     
  4. charles79

    charles79 Senior Member

    Alacant
    Spanish,Valencià
    Per tant, la diferència entre anar i anar-se'n és un matís de sentit. Anar-se de (un lloc) o partir // anar simplement a un lloc.És així?
     
  5. Kaie New Member

    1: Me'n vaig al cine: El pronom "EN" de l'expressió Me'n ve a dir que VAIG des d'un lloc (on estic ara) AL CINE.
    2: la segona opció: "em vaig al cine" és incorrecta.

    3: Podries dir també: Me'n hi vaig (el "Hi" substituiria a "CINE")
     
  6. AleTXa Junior Member

    Català (Barcelona, Spain)
    Hola Kaie,
    Com tenia dubtes amb el tema d'anar-se'n, he vingut a parar aquí. Aleshores, quan he llegit la 3a opció que dones, m'ha tornat a ballar el cap... No seria "me n'hi vaig"? Per allò de l'apòstrof tan a la dreta com sigui possible? Així que m'he posat a buscar i he trobat això:
    http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0200736
    No vaig errada doncs, oi?

    Només és perquè vull aclarir-me.

    Salutacions!

     
  7. UUBiker Senior Member

    Arlington, Virignia
    United States, English
    Ens n'anem al cine?
     
  8. ernest_

    ernest_ Senior Member

    Barcelona
    Catalan, Spain
    També se sent "ens en anem al cine", és a dir, sense apòstrof.
     
  9. UUBiker Senior Member

    Arlington, Virignia
    United States, English
    Quin és correcte?
     
  10. OMG! Junior Member

    Catalan & Spanish
    Jo diria que només és correcte "ens N'anem al cine", però per comoditat de pronunciació (per tenir una vocal que segueixi i no quedi "tallada" la frase) s'utilitza "ens EN anem al cine".
     
  11. ernest_

    ernest_ Senior Member

    Barcelona
    Catalan, Spain
    Sí, suposo que és per evitar pronunciar la combinació /nzn/.
     
  12. OMG! Junior Member

    Catalan & Spanish
    M'agradaria afegir que, seguint la norma general (l'apòstrof el més a la dreta possible quan es treballa amb pronoms), "Me'n hi vaig" és incorrecte i s'hauria d'escriure "Me n'hi vaig". No obstant, la norma es trenca en dos casos:

    1- La hi: Ex: La hi portaré demà (Demà li portaré la pilota a la Laia), per contrast amb "L'hi portaré demà (Demà li portaré el llibre a la Laia)
    2- Se us Ex: Se us ha descuidat/Se us veu el llautó

     

Share This Page