1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Miért nincs ragozott alakja -ig határozóragnak?

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by franknagy, Feb 8, 2014.

  1. franknagy Senior Member

    Miiért hiányzik a "velem, veled, vele"; "hozzám, hozzád, hozzá" soroknak megfelelő
    "igem, igem, ige" sorozat?
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Mert értelmetlen?:D
     
  3. franknagy Senior Member

    Szerintem nem azért, mert értelmetlen, hanem azért, mert nagyon ritkán járul az -ig rag személyekhez, inkább időjelző események kapják: Világostól Trianonig.
    De azért előfordulhat:
    1. Az orosztanár ma a magyar ABC szerint feleltette le a fél osztályt: Nagytól Welléig. A múlt héten az orosz ABC szerint feleltetett le minket: Nagytól Juricsekig.
    2. Látástól Mikulásig dolgoztattak minket.
     
  4. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Onom, onod, oná ... (esetleg enem, ened, ené :)...) sincs, holott van házon, Nagyon, Mikuláson, emberen, stb. A tárgyeset -t ragjához sem járulhatnak személyragok, ehelyett azt modjuk, hogy engem, téged, őt ...

    A magyarázat valószínűleg abban rejlik, hogy egyes ragok soha sem voltak önálló szavak (határozószók stb), tehát nem alakulhattak ki személyragokkal ellátott alakok.
     
    Last edited: Feb 10, 2014
  5. franknagy Senior Member

    De rajtam, rajtad, ... van, mert szükség lett rá. Hát az a reá-ból lett az Etimológiai szótár szerint.
     
  6. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Ez világos, de a kérdesed az volt, hogy miért nincs *igem, *iged ..., erre próbáltam válaszoni. Más kérdés, hogy miért nincs valami más, személyjellel ellátható "alakulat", ami az -ig szerepét töltené be. Igazad lehet abban, hogy
    Sőt, még a "Nagytól Juricsekig" példádban sem szószerint értendő az -ig. Nem azt fejezi ki, hogy "egészen Juricsekhez" fizikai értelemben, hanem inkább "Juricsek nevéig" a névsorban.
     
    Last edited: Feb 13, 2014
  7. Olivier0 Senior Member

    Toulouse
    français - France
    Más nyelven van értelme a személy + -ig kapcsolatnak (franciául: jusqu'à moi, jusqu'à toi, stb.), tehát magyarul is lenne értelme.
    Inkább az van magyarul, hogy elég az ide, oda határozószavakkal kifejezni az 1. ill. 2., 3. személyt, mint a tárgy esetében:
    nekem add -> add ide (franciául: donne-le-moi)
    neki add -> add oda (franciául: donne-le-lui)
    neked adjam? -> adjam oda?
    Tehát az -ig esetében:
    az én személyemig (egészen hozzám) futottál -> idáig futottál
    a te személyedig (egészen hozzád) / az ő személyéig (egészen hozzá) futottam -> odáig futottam
    -- Olivier
     
  8. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Meg ugye létezik: (én)magamig. Ez is ritka, de el lehet képzelni.
     
  9. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Egyetértek. De nem csak az ide/oda/idáig/odáig, hanem a hoz/hez/höz rag is konkurrál az ig-nek. A legtöbb esetben azt mondjuk, hogy (egészen) Péterhez futottam (esetleg oda futottam Péterhez, odáig futottam, ahol Péter állt, stb ...) és ritkábban azt, hogy Péterig futottam. Viszont nem személyek esetében gyakori az -ig, például a határig/kerítésig/város széléig/templomig stb ... futottam. Ennek a magyarázatát abban látom, hogy egy személyt spontán nem igazán érzékelünk határként (talán mert idővel elmozdul :)).
     
    Last edited: Feb 13, 2014

Share This Page