1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

Milyen izmokat...

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Nov 12, 2012.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Helló, az egyik kereskedelmi csatorna kvízműsorában ez a kérdés volt a képernyőn: "Milyen izmokat dolgoztatja meg főként az Arnold-nyomás?" Nektek ez a mondat helyesen hangzik? Én úgy mondanám: Milyen izmokat dolgoztat meg... vagy Melyik izmokat dolgoztatja meg... Van erre valamilyen szabály? Köszi. Enc.
     
  2. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    A te változatod lenne a helyes, de sajnos manapság rettentő sok az ilyen jellegű (azaz: elementáris) hiba a médiában. (Én a rosszul használt többes számot hallom nagyon gyakran.)
    A szabály egyszerre egyszerű és bonyolult: csak tudni kell, hogy mikor kell alanyi és mikor tárgyas ragozást használni.:)
    Magyar anyanyelvű személynek úgy lehet magyarázni, hogy alanyi ragozás kell, ha a tárgy helyére a valamit szó illeszthető és tárgyas ragozás, ha az azt szó illik bele.

    A fenti igével: megdolgoztat valamit (alanyi ragozás) és megdolgoztatja azt (tárgyas).

    Nem magyar anyanyelvű személynek már nehezebb a magyarázat, mert ő ezt nem érzékeli, ezért van egy sor szó, amit a ragozások felismeréséhez meg lehet tanulni. Úgy rémlik, hogy erről már volt szó egy másik topikban, de nem emlékszem, hogy mennyi szót adtam meg akkor - vagy hogy most érdemes-e (megint?) ilyen listát összeállítani. (Azaz - erre kérdezel-e igazából.)
     
  3. Olivier0 Senior Member

    Toulouse
    français - France
    Szerintem ez a milyen csak pongyola szóhasználat melyik helyett, vagyis a beszélő azzal kezdi a mondatot, hogy milyen izmokat és aztán beszéd közben észreveszi, hogy a jelentése nem az (amire a válasz az lenne pl.: hosszú izmokat), hanem melyik izmokat, és akkor aszerint folytatja: dolgoztatja meg.
    -- Olivier
     
  4. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Köszi, örülök, hogy még tudok (érzek) helyesen magyarul. :)
     
  5. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Annyit tennék hozzá, hogy a alanyi/tárgyas ragozást szokták határozatlan/határozott ragozásnak is nevezni, pl. angolul indefinite/definite conjugation. Ilyen szempontból a "melyik izmok" konkrét izmokra, tehát határozott tárgy(ak)ra vonatkozik, míg a "milyen izmok" az izmok tulajdonságára és nem konkrét izmokra, tehát határozatlan tárgy(ak)ra vonatkozik.
     
    Last edited: Nov 16, 2012
  6. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    A "milyen izmokat..." szerintem ugyanolyan értelemben szokták használni, mint a "melyik izmokat...". A különbség számomra annyi, hogy az utóbbinál a beszélő "pontos" választ vár (mert pl. ismeri az izmokat), az előzőnél pedig talán inkább magyarázatot (ha nem ismeri az izmok pontos nevét és/vagy a funkciójukat), emiatt érthetőbb az általánosabb kérdésfeltevés a műsorban, amit nyilván nem csupán tornatanárok, orvosok és egyéb "izomszakértők" nézhetnek.
     
  7. Norfren Junior Member

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Nekem egyértelműen a "milyen" általános választ vár, tehát feszítő izmokat, harántcsíkolt izmokat, stb., a "melyik" konkrétabb, tehát hátizomakat, hasizmokat, combizmot, gátizmot, stb.
     
  8. Akitlosz Senior Member

    Hungary
    Hungarian
    Tökéletesen látod.
    Persze van rá szabály.
    Az, amit te is helyesen alkalmaztál.
     
  9. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Szerintem mindnyájan ugyanazt mondjuk,csak esetleg más szavakkal ...

    Visszatérve az eredeti kérdéshez, tehát hogy helyes-e a "Milyen izmokat dolgoztatja meg főként az Arnold-nyomás?", én egyértelműen azt mondom, hogy nem. Nem beszélve arról, hogy ez a mondat szerintem amúgy is rosszul van megfogalmazva. Lehet, hogy nem értem a lényeget, de én inkább valahogy így mondanám: "Leginkább/főként milyen izmokat dolgoztat meg az Arnold-nyomás?"

    (Amúgy fogalmam sincs, mi az Arnold-nyomás, az agyetlen nyomást gyakorló Arnold aki eszembe jut, az Schwarzenegger :)...)
     

Share This Page