Modale partikels

Discussion in 'Nederlands (Dutch)' started by luitzen, Mar 10, 2014.

  1. luitzen Senior Member

    Netherlands
    Frisian, Dutch and Low Saxon
    Ik wil graag een overzicht van modale partikels in het Nederlands verzamelen. Daarom zou het fijn zijn als jullie onderstaande lijst aanvullen zouden kunnen.

    Partikel - Voorbeeld
    hoor - Zou je me kunnen helpen? Ja, hoor.
    even - Zou je me even kunnen helpen?
    maar - Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
    wel - Ik heb het wel geweten, maar ik ben het nu vergeten.
    eens - Vraag het eens aan je vader.
    toch - Hij heeft dat toch al eerder meegemaakt.
    nou - Schiet nou op.
     
  2. YellowOnline

    YellowOnline Senior Member

    Berlin, Germany
    Dutch - Belgium
    nu - Heeft Jan dat nu gedaan?
    misschien - Kun je misschien even bij Jan langs gaan?
    ook - Jan is er ook.
    dan - Als Jan van huis is dan dansen de muizen.
    dus - Jan kan dus naar huis.
    nog - Jan is nog maar 6 jaar oud.
    alleen - Jan is niet alleen van huis, maar ook ziek.
    soms - Is Jan soms ziek?
    zeker - Jan is zeker ziek.

    Sommige van die woorden kunnen semantisch 'leeg' en, euh, 'gevuld' zijn natuurlijk.

    Het is ook leuk als ze gecombineerd worden trouwens: "Doe die deur nu misschien toch maar eens even dicht."
     
  3. luitzen Senior Member

    Netherlands
    Frisian, Dutch and Low Saxon
    Een andere leuke:
    - Jan komt zéker later.
    - Jan komt zeker láter.
     
  4. ThomasK Senior Member

    (near) Kortrijk, Belgium
    Belgium, Dutch
    Zijn dat wel allemaal modale partikels? Ik denk aan 'dan' bv. en 'ook'. Ik moet eerlijk bekennen dat ik 'modaliteit' vaak een bijna ongrijpbaar begrip vind...
     

Share This Page