1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

ocağına incir ağacı dikmek

Discussion in 'Türkçe (Turkish)' started by ancalimon, Feb 24, 2013.

  1. ancalimon Senior Member

    Istanbul
    Turkish
    Buradaki ocak sözcüğü "soy, nesil" anlamında mı kullanılıyor? Öyleyse bu eski Türklerde yurdun ordasında tepedeki artı işaretinin tam altında yanan ocağa yükleniş bir kutsal-mistik anlamla ilişkilidir değil mi?

    Peki incir ağacının konuyla ilişkisi nedir bi bilgisi olan var mı? Mezarlara mı incir ağacı dikiliyordu?

    İstiklal marşımızdaki "sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak" ta aynı anlamı mı taşıyor?
     
  2. mryalcin New Member

    Balıkesir
    Turkish
    O yazdığınız cümlelerdeki "ocak" kelimesi yemek pişirilen yer anlamında kullanılıyor.Eskiden kullanılan altında ateş yakıp üzerine kazan falan konularak yemek pişirilen bir yapı.Aynı zamanda ev anlamını da geliyor bu kelime.Günümüzde bu anlamda pek kullanılmıyor daha çok eski insanların kullandığı bir kelime..Ocağına incir ağacı dikmek bir deyim ve incir ağacının kökleri yayılma eğiliminde ve çok güçlü olduğundan dolaysıyla ağacın kökleri önüne gelen her şeyi parçalar.Buradan kasıtla eve incir ağacı dikmek evi yıkacağından böyle bir deyim ortaya çıktığı sanılıyor.Bu deyim mahvetmek,yok etmek anlamındadır.
     

Share This Page