Per a / per

Discussion in 'Català (Catalan)' started by Gamen, Mar 17, 2014.

  1. Gamen Senior Member

    Near Buenos Aires
    Spanish Argentina
    Bona tarda.
    No em queda clar quan hauria d'utilitzar la preposició "a" després de "per".

    Abans d'un pronom hauria de fer servir-la, no és cert?
    Per a mi és millor aquest menjar que aquella altra.

    Però per marcar finalitat s'ha d'utilitzar o no?

    Ho vaig fer per ajudar altres.
    Quin restaurant és millor per a menjar peix?

    Moltes gràcies per la vostra ajuda.
     
  2. ernest_

    ernest_ Senior Member

    Barcelona
    Catalan, Spain
    Sí, per marcar finalitat s'ha d'utilitzar per a. Aquí tens una explicació més rigurosa:

    http://www.uoc.edu/serveilinguistic/criteris/gramatica/preposicions.html#prep_per

    A nivell oral, molta gent omet la a de la preposició per a, i utilitzen sempre per.
     
  3. Elxenc Senior Member

    Hola i bon vespre:

    En aquest cas, a més a més de consultar l'enllaç que ernest_ t'ha posat, et pots guiar pel castellà que tu parles. Si fa no fa practicament no hi ha diferències d'ús amb el castellà. Els valencians utilitzen la prep. per i la composta per a sense les confusions que tenen els parlants dels dialectes occidentals, únicament que a l'oral en la parla relaxada fem "pâ" en comptes de per a. Ho deia per si pots aconseguir algun llibre escrit per algun valencià.

    Bona nit.
     
  4. Gamen Senior Member

    Near Buenos Aires
    Spanish Argentina
    Moltes gràcies Ernest per l'enllaç. Molt útil. Només una cosa: Perchè en las oracions subratllades no es fa servir "per a" si es tracta de "finalitat"?

    (Exemples extrets / trets de l'enllaç)

    Les preposicions per i per a
    S'han de fer servir correctament les preposicions per ('lloc de pas, temps durant, causa, motiu, autor de l'acció, instrument, mitjà, manera', etc.) i per a ('destinació, objecte, finalitat, direcció, termini fix referit al futur, opinió', etc.). També davant d'infinitiu s'han de diferenciar per ('causa, finalitat i causa alhora, acció que s'espera però que encara no s'ha realitzat, circumstància de manera', etc.) i per a ('destinació, finalitat sola, condició, conseqüència, fet posterior', etc.) mentre l'autoritat acadèmica no canviï la normativa.



    Per Pasqua molta gent fa vacances llargues.

    Ho van agafar per necessitat.

    Volen fundar una organització d'entitats per la independència.

    Sembla estrany que tota aquesta obra hagi estat feta per una sola persona.

    Això ho heu de comunicar per correu electrònic.

    Hi ha ofertes exclusives per als socis de l'entitat.

    Hi podeu trobar els regals de Nadal per als amics o per a la família.

    Es crearà una comissió mixta per al seguiment del conveni.

    Ens han de tenir la feina feta per al dia 9 de setembre.

    Per a ells no val la pena de fer-ho: no valoren res.

    Li han retirat el carnet per conduir ebri.

    Analitzem les dades registrades per donar resposta als problemes plantejats.

    En aquest país es revolten per aconseguir drets democràtics.

    Ens posem a la vostra disposició per atendre-us des de casa.

    No ha pogut sortir perquè encara tenia molts exàmens per corregir.

    Per acabar, podem dir que encara no s'han assolit els objectius.

    Es redueix el nombre de clics necessaris per a arribar a llegir els missatges.

    Les vostres aportacions són fonamentals per a aconseguir un bon desenvolupament del nostre campus virtual.

    Li explicaran totes les eines que té a l'abast per a poder seguir bé els estudis.

    Aquí tenim el terme per a designar aquesta figura.

    Per a resoldre el problema, l'has de plantejar bé.

    El curs vinent serà massa aviat per a valorar el resultat d'aquest canvi.

    Passeu per la vora del riu i hi arribareu.
     
    Last edited: Mar 18, 2014
  5. merquiades

    merquiades Senior Member

    France
    USA Northeast
    Gamen, em sembla que es tracta més bé d'una causa i no pas d'una finalitat.
    ¿Per què analitzem les dades registrades? Perquè hem de donar una resposta als problemes.
    ¿Per què es revolten en aquest país? Perquè volen aconseguir drets democràtics.
     

Share This Page