1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

po kądzieli

Discussion in 'Polski (Polish)' started by Boniej, Apr 16, 2008.

  1. Boniej Junior Member

      ¨
    Dzien dobry! Moze ktos mi wytlumaczyc wyraz po kądzieli? Skad pochodzi a co oznacza?

    Dziekuje i zycze milego dnia!
     
  2. Marga H Senior Member

    Poland,Polish
    Dzień dobry! Witamy na forum.:)
    Dziedziczymy po naszych rodzicach różne cechy.Po kądzieli oznacza że coś pochodzi od matki, po mieczu oznacza,że pochodzi od ojca.
    Kądziel to pęk lnu przygotowany do przędzenia , zajmowały się tym kobiety, natomiast mężczyżni walczyli mieczem, stąd te powiedzenia.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/K%C4%85dziel
    Krewny po kądzieli to jest krewny ze strony matki.
    Pozdrowienia.
     

Share This Page