1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

podmiot badań i przedmiot badań

Discussion in 'Polski (Polish)' started by TYNIA, Feb 12, 2014.

  1. TYNIA New Member

    POLISH
    Grzyby są częściej przedmiotem badań klinicznych aniżeli podmiotem
     
  2. TYNIA New Member

    POLISH
    Chyba coś źle zrobiłam, chciałabym prosić o przetłumaczenie na język angielski "podmiot badań i przemiot badań" w kontekście następującego zdania: "Grzyby są częściej przedmiotem badań klinicznych aniżeli podmiotem".
     
  3. Harry-Potter

    Harry-Potter Senior Member

    Polish
    Nie za bardzo rozumiem to zdanie po polsku. Co to znaczy, że grzyby są podmiotem badań?
     
  4. Ben Jamin Senior Member

    Norway
    Polish
    Z wikipedii:
    Podmiotczęść zdania, która w zdaniu w stronie czynnej oznacza wykonawcę czynności wyrażonej orzeczeniem, obiekt podlegający procesowi wyrażonemu orzeczeniem lub znajdujący się w stanie wyrażonym orzeczeniem.
    Przykłady:

    • Kot pije mlekokot jest podmiotem i oznacza wykonawcę czynności

    Co to znaczy, że grzyby są podmiotem badań?
    Chyba to
    że grzyby wykonują badania.

    Albo jest to zamierzony dowcip (dość kiepski), albo coś się komuś pomieszało, albo jakieś science fiction (Jak u Stanisława Lema w noweli “Eruntyka”)
    .
     
    Last edited: Feb 12, 2014
  5. Agiii

    Agiii Senior Member

    Polish
    To chyba (kiepski) żart - "grzyb" jako "podmiot badań" w sensie zgred, pryk (http://sjp.pl/grzyb, http://www.miejski.pl/slowo-Grzyb). Ale przetłumaczyć coś takiego trudno.
     
  6. Harry-Potter

    Harry-Potter Senior Member

    Polish
    Niekoniecznie musi to być żart. Ktoś może napisał takie zdanie i zapomniał je przeczytać.
     
  7. Agiii

    Agiii Senior Member

    Polish
    Albo np. zdanie jest częścią tekstu ze wstępu do metodologii czy czegoś podobnego o różnicy między "podmiotem" a "przedmiotem badań".
     
  8. miguell Senior Member

    Polonia
    Polaco
    Wg mnie nie ma czegoś takiego jak "podmiot" badań. Jest tylko "przedmiot" badań.
    Prawdopodobnie ktoś się pomylił, to są wyrazy o podobnym brzmieniu ale innym znaczeniu
     
  9. Ben Jamin Senior Member

    Norway
    Polish
    W badaniu zawsze uczestniczy badający i obiekt badany, czyli podmiot i przedmiot. Jak sobie wyobrażasz badanie bez podmiotu? Jednakże nie mówimy wtedy na ogół o podmiocie badań lecz podmiocie badającym. Różnica jest tylko w utartym zwrocie (frazeologia). Stosunkiem pomiędzy podmiotem a przedmiotem badań zajmuje się gałąź filozofii zwana epistemologią, czyli nauką o poznaniu.
     
  10. miguell Senior Member

    Polonia
    Polaco
    Może chodzi o podmiot i przedmiot badawczy (experimental subject ???)
     
    Last edited: Feb 15, 2014
  11. Ben Jamin Senior Member

    Norway
    Polish
    A jaka to różnica dla Ciebie?
    Ja osobiście nie użyłbym słowa "badawczy" w tym kontekscie.

    Ale "metoda badawcza" owszem, "badawczy umysł" pasuje jeszcze lepiej.
     

Share This Page