1. The WordReference Forums have moved to new forum software. (Details)

puszi

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by Encolpius, Mar 5, 2013.

  1. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    Helló, a puszi egyik fajtájának a neve érdekelne magyarul, ha egyáltalán létezik. Ez az a fajta puszi, amelyet levegőben? küldünk valakinek. A szláv nyelvekből a szószerinti fordítás "légi" puszi lenne, 8 linket találtam a neten. :) Vagy hogy lehetne kifezeni: Küldött nekem a levegőben puszit? (tudom, hülyén hangzik). Köszi. Enc.
     
  2. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Ha nem túl OT, akkor megkérnélek egy-két szláv példára, hogy jobban értsem a kérdést.
     
  3. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    cseh: vzdušný polibek
    orosz: vozdushnyj poceluy
    angol. blown kiss?
     
  4. francisgranada Senior Member

    Slovakia
    Hungarian
    Akkor szerintem lég puszi vagy légpuszi.

    (valószínűleg soha sem fogom megtanulni, mikor kell egybeírni a szavakat és mikor nem ...)
     
  5. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    A mozdulat ismert (valamilyen formában), de a megnevezése biztos nem valami hétköznapi kifejezés, mert még az ötleteitek nyomán sem ugrik be.*
    Ami beugrik: "csókot hintett felém" - de ez nem tudom, hogy az akar-e lenni ténylegesen (azon túl, hogy rettentően poetikus és avitt).
    De lehet, hogy eleve a mozdulat más nálunk és pl. az angoloknál és ezért vagyunk bajban eleve a leírással...

    Ti milyen mozdulattal/mozdulatokkal képzelitek el?

    *Ezért nehéz nyilatkozni a "légpuszi" ügyében is. (Inkább egyben tudom elképzelni, mert nem a levegőben lebegve adjuk, hanem csak azon át küldjük és nincs is teljesen levegőből az a puszi.)
     
    Last edited: Mar 5, 2013
  6. Encolpius

    Encolpius Senior Member

    Prague
    Hungarian
    a csókot szerintem a magyarban dobni is lehet, nem? Dobj egy csókot felém, tubicám! :)
     
  7. Zsanna

    Zsanna ModErrata

    Hungary
    Hungarian - Hungary
    Igen, francis, és ez még aránylag nem is tűnik elavultnak, sőt!:thumbsup: (Már az egyébként kedves "tubicám" nélkül.:D)
    De ezt pl. egy gyerek nem csinálja egy felnőttnek, mert túl "laza" - szóval ez nem annyira a puszi esete már...
     

Share This Page